Ne fizessünk váltságdíjat – a kormányzati és a magánszféra összefogása

2017. július 25. kedd, 16:07 • www.hirado.hu
Első évét ünnepli a No More Ransom projekt: 28 ezer eszközt dekódolt a világszerte száznál több globális partnerrel rendelkező szervezet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Pontosan egy éve, tavaly július 25-én indult a No More Ransom kezdeményezés a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, a McAfee és a Kaspersky Lab együttműködéseként.

Ma már több mint száz partnerrel működik, mivel a vállalkozások, a kormányok és nem utolsó sorban a magánszemélyek legnagyobb fenyegetettségei közé továbbra is a zsarolóvírusok tartoznak.  

Továbbra is nő a zsarolóvírusok fenyegetése 

A zsarolóvírusok száma 2012 óta folyamatosan nő, a bűnözőket pedig a nagy nyereség ígéretével és a viszonylag egyszerű végrehajtással csábítja. Ezek a fenyegetések szüntelen fejlődnek, egyre titkosabbá és pusztítóbbá válnak.  

Leginkább a cégek ellen irányulnak a támadások, mint az egyedi felhasználók ellen, mivel a potenciális bevételek jóval magasabbak lehetnek.  

A világméretű WannaCry-támadás május közepén több mint 300 ezer vállalati áldozatot követelt: összesen 150 országban. Akadnak még szervezetek, amelyek még mindig küzdenek, hogy helyreállítsák a júniusi ExPetr támadás következményeit.  

A No More Ransom projekt számokban 

A projekt weboldalán jelenleg 54 dekódoló eszköz érhető el 9 partnertől, amely 104 különböző típusú zsarolóvírusra (zsarolóvírus-családra) nyújt megoldást. Mindeddig több mint 28 ezer készüléket sikerült dekódolni.  

A portál több mint 1,3 millió egyedi látogatóval rendelkezik, csak május 14-én, a WannaCry válság alatt 150 ezer ember látogatta meg a honlapot.  

A magánszféra, a kormányszervek és a versenytársak együtt segítenek 

A No More Ransom jelenleg 109 partnerrel büszkélkedhet. A legújabb csatlakozók közé tartoznak a magánszektor vállalatai: Abelssoft, Ascora GmbH, Barclays, Bitsight, Bournemouth Egyetem (BU), CERT.BE, Claranet, CSA Singapore, ESTSsecurity, Fortinet, Cyber Expertise (GFCE) IPA, KISA (Korean Internet & Security Agency), TWCERT / CC, LLC, University of Porto és vpnMentor. Négy új bűnüldöző szerv is csatlakozott Csehországból, Görögországból, Hongkongból és Iránból.

A No More Ransom itt érhető el.