NAV: a fuvarozók az adóhivatal hivatalos ekáer weboldalát használják!

2015. július 9. csütörtök, 12:56 • www.mti.hu
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer) használó adózók figyelmét, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát (www.ekaer.nav.gov.hu) használják - hívja fel az érintettek figyelmét az adóhatóság. A NAV csütörtöki tájékoztatása szerint az egyéb internetes oldalakon elérhető kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak például a bejelentési kötelezettségről. Példaként a NAV egy jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég esetét említi, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőriztek Hegyeshalomnál. A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar ekáer bejelentése nem történt meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy "nincs ekáer bejelentési kötelezettsége". Ezért nem tette meg a bejelentését.  
   
A NAV hangsúlyozza: csak akkor nem tartozik az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíj-köteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege nem haladja meg a 2500 kilogrammot és azok együttes adó nélküli értéke pedig nem több 5 millió forintnál. A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az érték összeg nem lépheti túl a megadott határokat. 
   
A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen ekáer köteles, tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kilogrammos határt. A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja - jelezte a NAV.