Nagy Fal helyett Forródrót

Kína most már hajlandó kommunikálni a Nyugatot irritáló hálózati támadások kapcsán. A China Daily nevű, jól értesült kínai napilap nemrég egy félhivatalosnak tekinthető javaslattal válaszolt arra a két héttel ezelőtt nyilvánosságra került, amerikai eredetű tanulmányra, amely részletesen elemezi a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hármas számú vezérkari főnökségének jelentős e-hírszerző és egyéb kiber-képességeit.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A pekingi válasz most sem vállal felelősséget a világszerte folytatott politikai indíttatású kiber-támadásaikért és a fejlett ipar ellen irányuló e-kémkedési tevékenységért. Inkább terelni próbálnak, a Kínát is sújtó hálózati incidensek jelentőségét, az USA és a szövetségesei által birtokolt fejlett, támadó célú kiber-hadviselési eszközök veszélyességét hangsúlyozzák - amelyeket az amerikai doktrína értelmében bármikor, bármely ország ellen be lehet vetni.

Közönséges e-bűnözőket dobnának koncnak

    Az ázsiai óriás legújabb, sajtóban közölt válasza a hárítás mellett mégis tartalmaz két, építő jellegű felvetést. Peking először is szorosabb együttműködést ajánl Amerikának a hagyományos, profit-érdekelt online bűnözés elleni fellépésben - különösen az olyan egyértelműen megítélhető esetekben, ahol a kibertérben elkövetett cselekmények mindkét ország büntető-törvénykönyvébe ütköznek.
    Ez az ajánlat valójában nem számít újdonságnak, hiszen ugyanezt a lehetőséget 2010 novemberében már Gu Jian, a Kínai Közbiztonsági Minisztérium hálózati biztonságért felelős vezetője is felajánlotta - idén májusban pedig a New York-i székhelyű Kelet-Nyugati Biztonsági Kutatások Intézete (EastWest Security Studies Institute) jelentett be kínai együttműködést a levélszemét elleni küzdelemben.

Halló, Kína beszél?

    Az amerikai kormányzatot a fenti felvetések kevéssé érdeklik, mert számukra Kína nem elsősorban a privát profit célú online bűnözés miatt, hanem a kiberkémkedés, a katonai és diplomáciai titkok, a fejlett ipari technológiák és az üzleti stratégiák adatainak megszerzésére irányuló hálózati betörések kirívó mértékű elszaporodása okán jelent problémát.
    Amíg Peking nem hajlandó erről az ellentétről nyíltan beszélni, addig a bizalmatlanságot nem lehet érdemben csökkenteni. Ezen a téren viszont eddig csak egy egyszerű, bár fontos felvetés hangzott el: a China Daily új cikke a két országot összekötő "forródrót" létrehozását szorgalmazza, kifejezetten a kiber-krízisek idején folytatott kommunikáció céljára.
    Néhány hónappal ezelőtt az USA Külügyi Minisztériumában még úgy tudták, hogy a kínai fél nem lelkesedik ezért az ötletért, amely túlságosan hasonlít a régi hidegháborús idők szovjet-amerikai forródrótjára - ráadásul Washington nemrég tárgyalt Moszkvával egy dedikált "kiberügyi" forródrótról, miközben a kínaiak utánzás helyett immár saját megoldásokkal kívánnak kitűnni, hogy így növeljék a nemzeti presztízsüket.

Nem tudja a bal kéz, mit hackel a jobb

    ddig egy további akadály is hűthette Peking lelkesedését az e-forródróttal kapcsolatban: a várható kiber-incidensek idején nem akarták elveszíteni az arcukat amiatt, hogy képtelenek érdemi választ adni a személyesen közölt panaszra. A kínai állam ugyanis jelenleg erősen széttagolt szervezeti formában és a felső vezetéshez, a döntéshozókhoz feljutó információk értékének megfelelő ellenőrzése nélkül üzemelteti a kiber-kémtevékenységet.
    Ez a laza, vegyes civil-katonai összetételű rendszer lebukás esetén segíti a felelősség elhárítását, de egy krízis közepén túl sokáig tart kideríteni, hogy kinek és hol kell beavatkoznia a másik fél által súlyosan kifogásolt kínai akciók leállítása érdekében - a kommunikáció elutasítása és az információ-hiányos helyzet ügyében pedig az amerikaiak már 2001. áprilisában kellemetlen tapasztalatokat szereztek egy, a Hainan-sziget mellett történt katonai légi incidens kezelése kapcsán.
    A kiber-forródrót létesítésének mostani felajánlása tehát jelentős és gyors változásra utalhat a kínai állam ehelyzet-értékelésében. Pekinget talán a Duqu trójai adattolvaj kártevő-hálózat hatékonysága, illetve az annak létrehozásában gyanított amerikai közreműködés győzhette meg arról, hogy a virtuális világban nekik is lehet veszteni valójuk - ideje tehát visszavenni a kínai e-kémkedési tevékenységet eddig irritáló módon elkenő-hárító retorikából!