Mutatunk jó svájci bicskát a Windows helyrepofozásához

2017. december 1. péntek, 12:44 • www.hirado.hu
Jószerével mindent tud, ami egy asztali számítógép, vagy laptop karbantartásához kell – ingyen. Ha Windows használunk, elkerülhetetlenül eljön a nap, mikor a számítógép elkezd döcögni, átmeneti tárolója lassan megtelik. Nem kell rögtön új PC-t venni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

speccy

Forrás: www.hirado.hu

Egyáltalán: miről van szó?

Hogy kitaláljuk, tulajdonképpen mi is a baj, először is ismerjük meg a gépünket.

Az innen letölthető ingyenes (van fizetős változat, de bőven elég a díjmentes) Speccy elemzi, majd felsorolja a gépben található összes alkatrész, darab és tartozék gyártóját és típusszámát.

Nélkülözhetetlen információk ezek akkor is, ha például a Windows nem képes azonosítani egy driverfrissítéshez valamelyik hardverelemet.

Telepítéskor hagyhatjuk az alapértelmezett beállításokon. A Speccy ingyenes változata sem terhelt hirdetésekkel.

Ne várjunk addig, míg valami ismeretlen hiba miatt elfajulnak a dolgok.

A Nagy Rendcsináló

A Speccy-t ugyanaz a cég fejleszti, amelyik az eddig kétmilliárd letöltést megért rendszertakarító programot, az itt letölthető CCleanert. (Szintén elegendő az ingyenes, de egyébként teljes értékű, reklámmentes változat. Magyarul is beszél.)

A CCleaner könnyen, kattintásokkal irányítható, kezdők is percek alatt sokat javíthatnak segítségével a számítógépükön.

CCleaner-elemzes-után

Forrás: www.hirado.hu

Kapcsoljuk ki vele azokat az automatikusan induló programokat, amelyek elég lenne, ha akkor futnának, amikor tényleg szükség van rájuk: ne töltődjenek be a memóriába.

A rendszerleíró-adatbázisban (ismertebb nevén, a registryben) is jó sok fölös bejegyzés gyűlhetett össze, küldjük rá a CCleanert.

Számíthatunk rá, hogy egy alapos rendszertisztítás akár órákra igénybe veszi a gépet, de a használaton kívüli fájlok eltakarításával és rossz beállítások javításával gyorsabb számítógépet kapunk.

Takarítsuk el a takarítót is

Dolguk végeztével a legegyszerűbb uninstallálni a Speccy-t is, meg a CCleanert is.

Utóbbi ugyan rendszeresen jelentkezne, hogy még nagyobb rendet tenne a már helyrehozott gépen is, de igazából sokáig nem lesz rá megint szükség.