Műszaki és informatikus végzettségűeknek kínálják a legtöbb állást

2011. május 8. vasárnap, 03:09 • MTI
A munkáltatók a műszaki és informatikus végzettségűeknek kínálják a legtöbb állást Magyarországon, ugyanakkor a kereslet nem találkozik a kínálattal, sokkal több ilyen végzettségű munkaerőre lenne szükség - derül ki a jobinfo.hu negyedéves felmérésből. Az álláskereső portál 80.000 állásajánlatot és 210.000 álláskeresőt magában foglaló adatbázisa alapján készítette el nem reprezentatív felmérését. Az MTI-hez eljuttatott eredmények szerint a január-márciusban kínált állások több mint 12 százaléka mérnök, műszaki vezető, csaknem 11 százaléka pedig az informatika és a telekommunikáció területén végzetteknek szól, minden tizedik állást pedig az adminisztráció/asszisztencia/ügyfélszolgálat témakörben kínálják.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A konkrét pozíciókat vizsgálva kiderül, hogy leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók. A legkeresettebb tíz pozíció közül ugyanakkor négy műszaki végzettséghez kötött állás: leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért versenyeznek a munkáltatók.

A felmérés rámutat: a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka budapesti, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a multiknak köszönhetően – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található.

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét: 62 százalék angolul, 20 százalék németül, 3 százalék pedig franciául tudó munkatársat keres.

Kiderül az adatokból az is, hogy távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a magyarországi munkaadók körében, mivel körülbelül minden 2.000 állásajánlatra jut egy ilyen jellegű munka.