Mondunk még egy okot, hogy miért kell reklámblokkolót használni

2017. november 19. vasárnap, 07:11 • www.hirado.hu
Nem szükséges folyamatosan bekapcsolva tartani, néha hasznosak a hirdetések. De ha például vásárolni akarunk… Az többé-kevésbé ismert, hogy a felkeresett weboldalak masszívan követnek bennünket és hogy hirdetések alkalmanként milyen zavarba ejtően követik a keresőbe írt kéréseinket. Még bekapcsolt „inkognitó”, „privát böngészés”, vagy „Nincs nyomon követés” módban is. Bármilyen meglepő, a hirdetések ráadásul akár még ronthatják is vevői esélyeinket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint a DuckDuckGo Blog írja, a kereskedők egyre gyakrabban szabnak meg úgymond „személyre szabott”, vagy „dinamikus” árat. Magyarán szólva a felhasználóról kinyert információk alapján maximalizálják az árat: számos weboldalon olyan összeg jelenik meg, amit a látogató még esetleg éppen hajlandó kifizetni.

Megtörténhet, hogy valaki a szomszédban ülve ugyanazt a terméket nézegeti, és nem ugyanazt az árat látja.

Meglehetősen elterjedt ez a gyakorlat a repülési iparban, a Google ITA QPX szoftverének „köszönhetően”, amely megoldást kínál a légitársaságoknak, hogy „piaci szegmens, értékesítési hely, csatorna és akár felhasználó szerinti” áron értékesítsenek.

A nyomon követés alapján működő árképzés régen használatos más iparágakban is: a The Wall Street Journal már 2012-ben átfogó tanulmányt közölt erről.

dynamic-pricing

Forrás: www.hirado.hu

Mivel a dinamikus árképzési trend csak egyre agresszívabbá válik, ha nem akarjuk, hogy a zsebünkre menjen a játék, érdemes olyan böngésző-kiegészítőt telepíteni, amelyik blokkolja a nyomkövetést.

Ilyen, megbízható célszerszám például az innen telepíthető Privacy Badger. 

Bármilyen meglepő, a hirdetések ráadásul akár még ronthatják is vevői esélyeinket.

Bármilyen meglepő, a hirdetések ráadásul akár még ronthatják is vevői esélyeinket.

A kis borz, a Privacy Badger talán még hatékonyabb, mint a sokak által kedvelt Disconnect, Adblock Plus, vagy a Ghostery.

Nem tesz mást, mint megakadályozza a hirdetőket (és más szaglászókat), hogy rögzítsék, merre járunk, milyen oldalakat nézünk az interneten.

Ha úgy tűnik, hogy egy hirdető az engedélyünk nélkül több webhelyen nyomon követ minket, a Privacy Badger automatikusan blokkolja, hogy a böngésző tartalmát betöltse. A reklámozó számára pedig olyanok leszünk, mintha hirtelen eltűntünk volna.