Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

2016. július 27. szerda, 09:21 • www.m2mzona.hu
20 éve még egy időzítős bejárati lámpa is intelligens kiegészítőnek számított. A mai igények szintjén viszont már a fűtésnek magától kell tudnia, hány fokot biztosítson napközben a lakásban, a hűtő pedig jelezze, ha fogytán a tej. Az okosotthonok definiálása nagyon fontossá vált az ingatlanpiac képviselőinek, hiszen a kifejezés jelentősen növelheti eladásokat és az árakat. A Coldwell Banker ingatlanközvetítő cég ügynökeinek harmada állítja, hogy az intelligens előtaggal meghirdetett házak kelendőbbek, nyilatkozta a cég marketingigazgatója, Sean Blankenship.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A vállalat által készített felmérésből kiderül, hogy a felhasználók negyedének már legalább egy okoseszköze volt a háztartásában, az Y generációnak (18-34 évesek) pedig már több mint fele fogott bele hasonló fejlesztésekbe. Ezért a cég összefogott a technológiai hírportált üzemeltető CNET-tel, hogy egy pontos meghatározást írjanak.

A tervezett definíció

Okosotthon:
olyan lakás, amely wifin, bluetooth-on vagy más hasonló módon internethez csatlakozó eszközökkel van felszerelve. Ezek a ház különböző funkcióit vezérlik, automatizálják vagy optimalizálják, például a hőmérsékletet, a világítást, a biztonságot vagy a szórakoztatást, valamint biztosítják ezek telefonos, tabletes vagy számítógépes távirányítását.

A lakásnak rendelkeznie kell valamilyen okos biztonsági vagy hőmérsékletvezérlő rendszerrel, valamint ezek működtetésére megfelelő internetkapcsolattal kell rendelkeznie. Ehhez kiegészítésként két további okosmegoldásnak is jelen kell lennie az alábbi listáról: háztartási berendezések, szórakoztatóelektronika, világítás, kültéri szenzorok és biztonsági érzékelők.

Közös érdekek

Lindsey Turrentine, a CNET főszerkesztője szerint az amerikai lakosság 87%-a elismeri az okoseszközök értékét, de négyből csak egy háztartásban fellelhető a technológia. A szakértő szerint az okosotthon-technológiák piaca pont olyan megosztott, mint a számítógépeké volt 15 éve.

Nagy szükség lenne egy hivatalos okosotthon-definícióra mind a vásárlók, mind pedig az ingatlanügynökök részéről. Ha ez sikerülne, akkor növelné az „okos” jelző egyértelműségét és megbízhatóságát.

A Coldwell Bankernél remélik, hogy a pontos meghatározás ezen felül segíti a mintegy 80 ezer ügynökük okosotthonokhoz kapcsolódó oktatását és végső soron ingatlanközvetítői minősítésük megszerzését. Sőt, a vásárlók érdekeit is védhetné egyes hirdetések valótlan állításaival szemben.

Az ingatlanpiac digitális átállása

A technológia elismerése és tanulmányozása létfeltétele az ingatlankereskedésnek, hiszen így lehet tökéletesen kielégíteni az ügyfelek igényeit. Az elmúlt néhány évben a lakásokban az okostechnológia termékei és a környezetbarát eszközök léte fontosabbá vált a vevőknek, az ügynököknek pedig fontos eladási mérvadó lett hirdetéseikben.

A közösen elfogadott meghatározás kialakítása után elkezdődhet a házak okosotthon-felszereltségének pontos listázása, így az adatállományban egyszerűbben lehet majd megfelelő felszereltségű lakásra lelni, a hirdetések pedig túlléphetnek a „három háló két fürdő” szövegezés egyszerűségén.