Minden harmadik ember tanulásra spórol

2015. május 20. szerda, 07:55 • www.orientpress.hu
Több mint 110 ezer diák kezdte meg idén az érettségit, jelentős részük a továbbtanulás reményében. A HR tanácsadók szerint a későbbi jövedelmező karrierhez nagy segítség lehet a külföldön eltöltött tanulmányi félév is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás, az ösztöndíj ugyanis a legtöbb esetben nem fedezi a kint tartózkodás minden költségét. Érdemes rendszeresen, előre félretenni – tanácsolja az OTP Bank szakértője.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendre 4 ezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön. Az egy főre eső havi átlagos Erasmus ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi kb. 75 000 forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhatnak a diákok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek. A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. A megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást azonban szintén finanszírozni kell.

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója elmondta: az Öngondoskodási Index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank Vagyontervezési Szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre.

Bár a külföldi egyetemen töltött félév előnyt jelenthet a későbbi álláskeresésnél, de ennek költségei, így a tandíj, a kinti megélhetés már előbb jelentkeznek. A befektetett pénz később, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet, de a felsőoktatásban töltött évek megterhelőek lehetnek a család számára. Érdemes ezért már előre félretenni ezekre a kiadásokra – hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző.