Milliós értékű vagy fabatkát sem érő? Íme a 10 legértékesebb kriptopénz

2019. július 2. kedd, 11:00 • Kiss Franciska
Több mint 1500 kriptodeviza van forgalomban, ami sokszorosa a hagyományos devizák számának. Míg utóbbiból közel 180 változat elérhető, addig a coinok és tokenek világa szinte végtelenül sok alternatívát kínál. De vajon melyik kriptovaluta hizlalja leginkább a bankszámlát?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Investopedia alig egy hete tette közzé toplistáját, amely azokat a kriptovalutákat rangsorolja, amelyek jelenleg a legértékesebbek a piacon. Nem kérdés ugyanis, hogy a bő választékból kiemelkedik néhány különösen domináns kriptopénz.

1. Litecoin (LTC)

Az első helyre a Litecoin került, ami 2011-ben debütált a bitcoint követően. Ezutóbbi miatt gyakran referálnak rá az angolul igen hangzatos „silver to bitcoin’s gold” kifejezéssel, vagy nevezik a bitcoin „kistestvérének”.

A Litecoin egy peer-to-peer kriptovaluta, egy nyitott technológiájú software. S noha a Litecoin számos hasonlóságot mutat a Bitcoinnal, a köztük levő legfontosabb különbség az új blokkok generálásához használt kriptográfiai algoritmusban rejlik.

A Litecoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó Litecoin címe szükséges.

Az elemzők a kriptopénzek érékének összehasonlításához a 2019. február 9-ét választották, amikor is a Litecoin piaci részesedése 2,63 milliárd dollár volt, tokenjének értéke pedig 43,41 dollár.
 


2. Ethereum (ETH)

A dobogó második fokára az Ethereum lépett fel, ami 2015-ben indult hódítóútjára. A decentralizált platform, lehetővé teszi az intelligens szerződés funkció használatát valamint számos alkalmazás futtatását, használatát harmadik fél beavatkozása nélkül. Ez annak köszönhető az Ethereum egy úgynevezett decentralizált Turing-teljes virtuális számítógépet biztosít, az Ethereum Virtual Machine-t.

Talán sokaknak nem meglepő, de az Ethereum a kriptopénzek ranglistáján a piaci kapitalizáció alapján is könnyen tartja a második helyet, és népszerűsége, sikeressége miatt Bitcoin 2.0-ként is referálnak rá.

A lista készítői itt is az idei év február 9-ét vették alapul, amikor az Ethereum piaci részesedése 12,49 milliárd dollár volt, és tokenje pedig 118,71 dollárt ért.

3. Zcash (ZEC)

Az ígéretesnek tűnő, 2016-ban felbukkant kriptopénz szintén decentralizált peer-to-peer alapokon nyugszik. A bitcoin forkjából alakult, azonban hasonlóságuk ott kifúj, hogy mindkettő 21 millióban határozta meg a pénz maximális limitjét.

A bitcoinnal szemben, a Zcash - ami először a Zerocoin protokoll néven futott - teljes körű titoktartást kínál a felhasználók számára, amit egy okosan megtervezett kriptográfia teszt lehetővé.

A már fent is említett február 9-én a Zcash piaci részesedése 291,25 millió dollár, egy token értéke pedig 49,84 dollár körül mozgott.

A lista nem dobogós helyezései, a részletezés teljességének igénye nélkül pedig így alakultak: 4. Dash (DASH), 5. Ripple (XRP), 6. Monero (XMR), 7. Bitcoin Cash (BCH), 8. NEO (NEO), 9. Cardano (ADA), 10. EOS (EOS).