Mi vár a kezdő informatikusokra?

2015. július 6. hétfő, 08:36 • www.internetkon.hu
Milyen esélyekkel indulnak a különböző szakokon végzett pályakezdők, mennyit keresnek, és mit is tanulnak pontosan? Az Educatio összegyűjtötte, hogy a különböző felsőoktatási képzéseken szerzett diplomával milyen szakmákban helyezkedhettek el, mennyit kereshettek, illetve azt is, hogy pontosan mit tanulhattok az adott szakon. Az informatikai képzésekről és a diákok elhelyezkedési esélyeiről az Educatio a következőket írja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A mérnökinformatikus alapszakot végzett pályakezdők bruttó 278 ezer forintot kerestek havonta (a felmérés 2013-ban, 2010-ben vagy 2012-ben végzett diákok részvételével készült). A volt hallgatók 64 százaléka dolgozott, 14 százaléka tanult, 9 százaléka pedig tanult és dolgozott is. Mesterképzésre a diákok 28 százaléka ment tovább. A szakon információs rendszerek és szolgáltatások telepítését és üzemeltetését, programok tervezését, fejlesztését tanulhatjátok meg. A végzés után elhelyezkedhettek az üzemeltetéssel vagy fejlesztéssel foglalkozó programozóként, vagy menedzselhettek egy-egy alkalmazást, illetve információs rendszert a felhasználói igényektől a forgalmazóval való kapcsolattartásig. Dolgozhattok gyártási adatbázisokat felügyelő és fejlesztő, az adatokat feldolgozó gyártástámogató informatikusként is. Van olyan pályakezdő, aki a minőségbiztosítás, a hang- vagy a híradástechnika területén helyezkedett el.

A programtervező informatikus képzésről 2010-ben vagy 2012-ben kikerülők bruttó 261 ezer forintot vittek haza havonta. A friss diplomások 61 százaléka dolgozott, 14 százaléka tanult, 10 százaléka pedig tanult és dolgozott is. Mesterszakon a hallgatók 31 százaléka tanult tovább. A munkavállalók nagy többségének, 92 százaléknak volt diplomát igénylő állása. Minden huszadik pályakezdő keresett éppen munkát. A szakon szoftverorientált információs technológiai eszközök és rendszerek – például vállalati információs, döntéstámogató, szakértői rendszerek, multimédia alkalmazások – létrehozásáról, bevezetéséről működtetéséről, fejlesztéséről, alkalmazásáról tanulhattok. A diplomával dolgozhattok a programok felkutatásával és tesztelésével, illetve írásával és javításával foglalkozó szoftverfejlesztőként, számítástechnikai programozóként, a szoftverkészítést irányító számítástechnikai szervezőként, adatbázis-felelősként, valamint számítástechnikai kutatóként. A pályakezdők olyan munkakörökben is el tudtak helyezkedni, mint a rendszergazda, reklámgrafikus, webfejlesztő.

A pályakezdő gazdaságinformatikusok havonta bruttó 265 ezer forintot keresnek. A 2010-ben vagy 2012-ben végzettek 55 százaléka dolgozott 2013-ban, 18 százalékuk tanult, 10 százalékuk pedig tanult és dolgozott is. Mesterszakra a hallgatók körülbelül harmada (35 százaléka) ment tovább. A munkavállalók 86 százaléka helyezkedett el felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben. Százból hat diák keresett éppen állást. A diákok 26 százaléka nő. A szakon azt tanulhatjátok meg, hogyan kell a gazdasági élethez szükséges informatikai rendszereket jól kiválasztani, illetve felhasználni. A képzésen a másik két informatikai szakhoz képest kevesebb természettudományos, de több gazdasági és humán ismeretet sajátítanak el a diákok. A végzettséggel elhelyezkedhettek szoftverfejlesztőként, programozóként, számítástechnikai kutatóként, szoftverüzemeltetőként, rendszergazdaként. Olyan feladatokat kaphattok, mint például kereskedelmi riportok szerkesztése, elemzése, gazdasági adatbázisok létrehozása, karbantartása, vállalatirányítási rendszerek bevezetése és üzemeltetése.