Mi a véleménye a munkavállalóknak a robot kollégákról?

2019. augusztus 13. kedd, 11:00 • hirado.hu
Egy friss felmérés szerint, ha saját állásunk elvesztéséről van szó, legtöbbünk könnyebben viselné, ha egy robot váltaná fel. Kollégák esetében azonban már nem szívesen dolgoznánk együtt robotokkal emberek helyett.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Armin Granulo és munkatársai a Müncheni Műszaki Egyetemről 300 főt kérdeztek meg a témában – olvasható a New Scientist hírei közt.
 
A válaszadók 62 százaléka jobban örülne, ha egy embert vennének fel új munkatársként, ha viszont a saját állása elvesztéséről van szó, már csak 37 százalék támogatta, hogy ember kerüljön a helyére, nem pedig robot.

A továbbiakban 251 főt kértek meg, hogy jelöljék az érzelmeik intenzitását egy skálán, mint például szomorúság, düh és frusztráció, amikor arra gondolnak, hogy robotok vagy emberek kerülnek a helyükre. A válaszadókból negatívabb érzelmeket váltott ki az a tudat, hogy kollégáik helyére robotok kerüljenek, mint az, hogy saját helyükre.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek úgy érzik, a robotok kevésbé fenyegetik munkahelyi identitásukat, mint az emberek.

Továbbá azt is ki kellett fejteniük a válaszadóknak, hogy milyen jellegű helyettesítés keltene bennük több kétséget, illetve kérdőjelezné meg a saját képességeikbe vetett hitüket.

A meglepő eredmény születhetett, mert az emberek úgy érzik, egy robottal nem kell versenyre kelniük, hiszen csak egy gépről van szó.

Granulo és csapata ezután 296 főt kérdezett meg, akik a gyáriparban dolgoznak. Az összes válaszadó egyharmada volt azon a véleményen, hogy munkáját robotok is el tudnák végezni a közeljövőben, a helyettesítő személyéről pedig hasonlóan vélekedtek, mint az első felmérés alanyai.

A megkérdezetteknek igaza volt, hiszen egy 2013-as tanulmány szerint melyet Carl Frey és kollégái végeztek az Oxfordi Egyetemen, az Egyesült Királyságban végzett munkák csaknem fele valóban elvégezhetővé válik robotok segítségével a következő húsz évben.