Mérföldkőhöz érkezett a Digitális Magyarország

2015. szeptember 1. kedd, 06:26 • www.hirado.hu
68 milliárd forint jut új generációs széles sávú hálózatfejlesztésre a Digitális Magyarország program keretén belül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Rákossy Balázs államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében pénteken kiírt, Új generációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat segítségével Magyarország minden háztartásában elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáférés.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A széles sávú hálózatról készült adatbázis alapján Magyarországon 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek - hangsúlyozta az államtitkár.

A 68 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő és a 10 milliárd forint keretösszegű visszatérítendő támogatással olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagy sebességű hálózat kiépítését - ismertette Rákossy Balázs.

Kiemelte, a cél a kevésbé fejlett régiókban található, új generációs széles sávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

Az államtitkár felidézte, a Digitális Magyarország kormányzati program a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki célul. A program megvalósításával 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávsebességű internet-hozzáférés, nő az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével javul az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő Magyarország versenyképessége is - hangsúlyozta Rákossy Balázs.