Melyik online hirdetésre kattintanak a legtöbbet?

2013. június 20. csütörtök, 16:58 • hirado.huhirdetés, reklám, online vásárlás,
Megjelent a Gemius AdMonitor kelet- és közép-európai jelentése. Az online hirdetési kampányokra vonatkozó kutatás kiterjed a régióban Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország megfigyelésére. Az adatok a 2012-es év második felére vonatkoznak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Távközlés, pénzügy és kereskedelem területén mérték a legnagyobb részesedést az online hirdetések között a vizsgált időszakban. A kutatásban szereplő tizenkét ország közül tizenegyben ezekben az ágazatokban működő vállalatok hirdettek a legintenzívebben. A távközlési szolgáltatásokra vonatkozó hirdetések legnagyobb arányban Szlovákiában és Magyarországon (mindkét országban 28 százalék), valamint Lengyelországban (25 százalék) mutatkoztak.

A pénzügyi, biztosítási és közvetítői szolgáltatásokkal kapcsolatos hirdetések voltak viszont többségben Szlovéniában (35 százalék), a Cseh Köztársaságban (36 százalék) és Horvátországban (24 százalék).

Litvániában, Romániában, Ukrajnában és Lettországban a legnagyobb arányban a kereskedelmi kategóriában regisztrálták a hirdetési megjelenéseket. Ez 19 százalék a litván és a román piacon és 17 százalék a lett piacon. A hirdetések viszonylag nagy százaléka volt tapasztalható a "szabadidős" termékek és szolgáltatások területén Litvániában (19 százalék), és a lakberendezés valamint háztartási berendezések reklámozása területén Bulgáriában (14 százalék).

A magyarok, a lengyelek és a szerbek leggyakrabban a "szabad idő" kategóriájú hirdetésekre kattintottak, a lettek és szlovákok a távközlési vállalatok kreatívjaira, míg a horvátok, csehek, bolgárok a ruhákra és kiegészítőkre, a litvánok utazás, turizmus, szállodák és éttermek ajánlataira, a románok a "kiskereskedelmi" kategória, a szlovének pedig a legtöbbször a háztartási cikkek hirdetéseire kattintottak.