Megugrottak az online eladások a "fekete pénteken"

2013. december 2. hétfő, 09:55 • www.hirado.huonline eladás, USA, Okostelefon, táblagép,
A csütörtöki hálaadást követő, a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetét, becslések szerint az amerikaiak 3 milliárd dollár értékben vásároltak csütörtökön és pénteken az interneten, az ügyletek negyedét táblagépeken vagy okostelefonon bonyolították. Az Egyesült Államokban megugrottak az online eladások a csütörtöki hálaadást követő, a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetét jelentő "fekete pénteken". Az előzetes becslés szerint az amerikaiak 3 milliárd dollár (665 milliárd forint) értékben vásároltak csütörtökön és pénteken az interneten, az ügyletek negyedét táblagépeken vagy okostelefonon bonyolították le.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Az Adobe szoftvergyártó szerint a csütörtöki online eladások 1,06 milliárd dollárt, a péntekiek 1,93 milliárd dollárt tettek ki az Egyesült Államokban. Az első adat 18 százalékos, a második 39 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Az Adobe kétezer online bolt között megoszló 400 millió látogató adatait összesítette.

AZ IBM technológia cég hasonló növekedést mért az általuk figyelt 800 online kereskedő esetében. 2012-höz képest 19,7 százalékkal nőttek az online eladások hálaadás napján és 19 százalékkal a "fekete pénteken". Egy átlagos vásárlás összege 135,27 dollár volt, 2,2 százalékkal magasabb, mint tavaly.

Amerikában több évtizedes hagyománya van, hogy a november utolsó csütörtökére eső hálaadást követő pénteken a kereskedők árengedményekkel csábítják üzleteikbe a vásárlókat. Az elmúlt években divat lett a korábban csütörtök éjfélre időzített nyitást akár hat-hét órával is előre hozni, ezért most már az online kereskedési adatokat is csütörtöktől kezdve mérik.

Az Adobe adatai szerint a vásárlások 15,6 százaléka táblagépről, 8,6 százaléka okostelefonokról történt. Az IBM hasonlóan azt találta, hogy mobileszközöket - összesítve - a vásárlások 21,8 százalékánál használtak, ebből 14,4 százalék volt táblagép és 7,2 százalék okostelefon.

Az IBM szerint a táblagép-tulajdonosok átlagosan 132,75 dollárt költöttek, az okostelefonnal vásárlók 115,63 dollárt. Azt is sikerült mérni, hogy az Apple által gyártott iPhone és iPad tulajdonosok 127,92 dollárért vásároltak, míg a Google Android rendszerét futtató mobileszközök használói 115,63 dollárért.