Megteremtették a világ első pszichopata mesterséges intelligenciáját

2018. június 5. kedd, 16:00
A világot lázban tartó IA technológiák nem csak az élet könnyebbé és kényelmesebbé tételére taníthatók. Elegendő, ha csak egyszer csúszik hiba a számításba, mondjuk, ha cuki cicás képek helyett a dark webről kezd informálódni a mesterséges intelligencia. Ezutóbbi megtörtént a Massachusettsi Műszaki Egyetemen, aminek megdöbbentő vége lett.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A mesterséges intelligencia azaz az MI vagy AI szkeptikusok malmára hajtotta a vizet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) legújabb kutatása, amely során a kutatók létrehoztak egy teljesen őrült mesterséges intelligenciát. Alfred Hitchcock Norman Batesje után szabadon, a pszichopata jellemvonásokkal bíró AI-t Normannak keresztelték a megalkotói.

Boldog családok vs. szörnyű képek

Szinte napról napra olvasni mérföldkőnek számító felfedezéseket, a mesterséges intelligencia fejlesztésében alappillérnek tűnő kutatásokat, ám ezek közül egyik sem számol be negatív vagy veszélyesnek hangzó eredményekről.

A MIT azonban vállalta a technológia-tagadók hőzöngését és a mesterséges intelligencia ördögtől való jelenséggé kikiáltását, és közzé tette új kutatását, amelyben azt részletezi, hogyha nem megfelelő kezekbe jut az AI, milyen károkat okozhat.

Míg a legtöbb mesterséges intelligencia cicás, kutyás és családszerető képeket „lát” a tanulási folyamat során, addig a MIT kutatásában Normant szándékosan a Redditről származó azon képekkel, információkkal látták el, amelyek az internet sötét oldalán is megállnák helyüket.

Norman egy különleges típusú AI program, amely képes "megnézni" és "megérteni" a képeket, majd jellemezni és leírni azt, amit lát rajtuk. Szóval miután Norman „agyát” a szokásostól eltérően nem az emberek szolgálatába állításra programozták be, hanem csak mutattak neki néhány képet, amelyen erőszakos cselekmények is szerepeltek, elvégeztették vele a Rorschach-tesztet.

A Rorschach-teszt igazán népszerű a pszichológusok körében, ugyanis a teszt eredményéből a páciens mentális egészségére és érzelmi állapotának milyenségére lehet következtetni.

Norman Rorschach-tesztre adott válaszait összehasonlították egy második AI teszteredményével, amely a tanulási folyamata során madarakról, macskákról, boldog emberekről látott képeket. A két végeredmény élesen elkülönült egymástól.

A világ első, hivatalosan is őrültté nyilvánított mesterséges intelligenciája

Norman és a hagyományos mesterséges intelligencia teljes mértékben mást „látott” egy-egy tintapacába. Míg a szokványos AI a vörös és fekete tintasugaras képben annyit vélt felfedezni, hogy emberek állnak egymás mellett, addig Norman úgy gondolta, hogy "egy ember épp kiugrik az ablakból.”

De a fekete-fehér foltok sem hoztak hasonló eredményt a két AI között. A szabványos mesterséges intelligencia abban baseball kesztyűket észlelt, míg Norman előtt egy gépfegyverrel felszerelt, fényes nappal embert ölő férfit képe rajzolódott ki. Még több kontrasztos választ a MIT oldalán olvashatunk, amelyek megérnek egy misét.

A kutatók azonban nem estek kétségbe a kapott válaszoktól, mert számukra fontos információval zárult a kutatás. „Az adatok sokkal többet számítanak, mint az algoritmus. Norman egy esettanulmány, annak az ékes példája, hogy mi történik a mesterséges intelligenciával, ha az torzított adatokat kap gépi tanulási algoritmusok által” - mondta, a csapat, akik a Nightmare Machineért és Shellyést az első AI horroríró megalkotásáért is felelős.