Megszavazta az osztrák parlament a betegadatok egységes elektronikus nyilvántartását

2012. november 13. kedd, 17:27 • www.mti.huAusztria, e-card, gyógyszer, Elektronikus Egészségi Akta,
Néhány éven belül országosan lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei és a felírt gyógyszerek Ausztriában, a parlament ugyanis kedden elfogadta az erről szóló, vitákat kiváltó törvényt. Az Elektronikus Egészségi Aktának (ELGA) nevezett rendszerben az ország területén bármelyik ellátási helyen lekérdezhető lesz a beteg kórtörténete, leletei és hogy milyen gyógyszereket írtak fel neki korábban. Az egységes nyilvántartás az osztrák elektronikus egészségügyi igazgatási rendszer újabb eleme. Első lépésként, 2005-ben vezették be az elektronikus társadalombiztosítási kártyát (e-card) és tavaly április óta tart egy elektronikus receptnyilvántartó rendszer (E-Medikation) próbaüzemmódja is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 Az egészségügyi minisztérium indoklása szerint az ELGA-val hatékonyabbá válik az ellátás és pénzt lehet megtakarítani, mert elkerülhetők lesznek a felesleges többszöri vizsgálatok és az, hogy a beteg egy másik orvostól is ugyanazt a receptet kapja meg. A  rendszer ugyanakkor az orvosi kamara élénk bírálata és az ellenzék fenntartásai ellenére lép az előkészítés utolsó szakaszába, ők ugyanis adatvédelmi okokból aggályosnak tartják.
 A minisztérium szerint garanciát jelent, hogy csak az e-card betegkártyával és csak 28 napig hívhatók le az adatok. Az adatbázis adatvédelmi szempontból biztonságos, és nem láthat bele például a munkaadó, a biztosítók és a hatóságok sem - hangsúlyozzák. A betegeknek nem kötelező engedélyezniük az ELGA használatát. Az orvosokat csak az adatrögzítésre kötelezik, arra nem, hogy a diagnózis felállításához használják a rendszert. Felelősségre vonhatóak viszont, ha emiatt hibáznak.
 A törvényjavaslat a két kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazatainak többségével ment át, míg az ellenzék túlnyomórészt ellene voksolt.
 A rendszert 2013-ban helyezik üzembe, és használatát 2022-ig fokozatosan egyre több szakterületre terjesztik ki.