Megmutatjuk, miként lehet ingyenes wifin biztonságosan netezni

2017. július 26. szerda, 07:21 www.hirado.hu
Csábító az összes kínálkozó nyilvános hálózatra rögtön felpattanni a mobillal, laptoppal. Kapcsolódáskor legalább három egyszerű előírásnak tegyünk eleget. Érdemes óvatosnak lenni, mert a nyilvános wifi a magánszemélyek adataira utazó hackerek egyik kedvenc eszköze. Általa minden eszköz könnyen támadható, függetlenül attól, hogy laptop, táblagép vagy okostelefon van éppen a felhasználó kezében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A minimális önvédelemhez az alábbiakat vegyük figyelembe:

1. Kérdezzük meg a hálózat nevét és jelszavát

Mégpedig mindig egy helyi alkalmazottól.

Attól, hogy elérhető egy wifi, még korántsem jelenti azt, hogy habozás nélkül kell csatlakozni rá.

Csalók ugyanis könnyedén létre tudják hozni a „Vendég” a „Hotel”, „Étterem”, vagy hasonló, a helyszínen hitelesnek tűnő elnevezésű szolgáltatást – lehetőleg jelszó igénylése nélkül -, amin aztán kényelmesen olvasni tudják a csatlakoztatott eszközöket.

Ellenben a helyi alkalmazott a kínálkozó ingyenes wifik közül a saját szolgáltatásuk nevét és jelszavát fogja megadni.

2. Legyünk óvatosak a linkekre kattintással

Amennyiben már csatlakoztunk egy korrekt hálózathoz, maradjunk azért szkeptikusak a linkekkel kapcsolatban.

Ha túl csábítónak tűnik valami, akkor vírusvédelem nélküli mobileszközzel a kézben jobb kétszer is meggondolni, mielőtt kattintunk. Meglehet, vírus van a „letöltés” gomb alatt, vagy a link olyasmit ígér, ami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

Laptopon vagy számítógépen vigyük rá az egeret a linkre, s várjuk meg, milyen cím jelenik meg a böngésző bal alsó sarában. Hogy csakugyan a keresettoldal.hu, vagy netán az akár átverésként is működtethetett keresettoldal.xxx.hu lesz az, amire megérkezünk majd egy kattintással.

Ez ugyan a világ legegyszerűbb átverése, de a mai napig sokan bedőlnek neki.

3. Kerüljük el az aggályos weboldalakat

Mobilon, ingyenes wifit használva maradjunk az ismert és biztonságos weboldalak szörfölésénél, s a közösségi oldalakról se lépjünk ki az ismerősök linkjeit kattintgatva.

Talán a legjobb némi paranoiával úgy tekinteni a nyilvános wifire, mintha úgy tudnánk, valaki mindig figyeli, mit csinálunk.

Soha ne lépjünk be a bankunk oldalára nyilvános hálózaton.