Megkezdődött az eHealth Week 2011

2011. május 10. kedd, 02:00 • world of health it
Megkezdődött az eHealth hét Budapesten. Az eseménysorozat az Európai Bizottság miniszteri konferenciájának valamint az egészségügy informatikai világ konferenciának és kiállításának közös eseménye, amely 2010-ben Európában a legnagyobb pán-európai konferencia volt a témában. A 3 napos eseményen találkozhatunk a szektor fontosabb szereplőivel, döntéshozóktól kaphatunk választ a kérdéseinkre, részt vehetünk a legkorszerűbb megoldásokat bemutató kiállításon, valamint szélesíthetjük partnerhálózatunkat. Május 10-én kedden a mindenki számára nyitott miniszteri konferenciával kezdődött eEgészségügy hete, amely mellett egyéb eseményeken is részt vehetnek az érdeklődők. Május 11-én szerdán kezdődik az eEgészségügy hét rendezvényeinek sorozata és nyílik meg a szakmai kiállítás, amely 12-én csütörtökön zárul.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az eHealth hét programja a következőképpen alakul:

A mai napon, 10-én kedden 9 órakor a MET1 találkozóval: az ELO eEgészségügyi Kompetencia Központ Hálózatának találkozójával kezdődött, az EHTEL és az ESKI (Nemzeti Stratégiai Egészségügyi Kutató Intézet, Magyarország) társszervezésében. Itt interaktív módon a nemzeti és regionális eredményeket, valamint az eHealth kormányzás és átjárhatósági, az eEgészségügyi interoperabilitási kezdeményezéseket ismertették a résztvevőkkel.

9.30-tól két eseményen vehettünk részt:
A MET3 találkozón a régiók kaptak fő szerepet, hiszen az eEgészségügyi szolgáltatás fő szereplői a régiók Európában. A megbeszélés célja a különböző regionális kezdeményezések összhangjának megteremtése, valamint elérni, hogy az „e“ szócska eltűnhessen az eEgészségügy fogalma elöl. Konkrét esetekkel, akciók mentén mutatták be a régiók szerepét az e-egészségügyi szolgáltatások terén, főként a krónikus betegségek tekintetében.
Az alábbi előadásokat hallhattuk a MET3 találkozón:
Maria M. Hofmarcher-Holzhacker (GÖG Gesundheit Österreich) bevezetője és előadása a táv-diabétesz megoldásról, betegek távoktatása és támogatásukról.
Igor Tauveron (Clermont-Ferrand) és Janne Christensen (Dél-Dánia Régió) eFolt: betegektől az állampolgárokig címmel tartottak előadást.
Anne Mette Oelholm (Dél-Dánia Régió) távorvosi megoldásokat mutatta be a krónikus tüdőbetegségek kezelésében.
Hannes Steinberger Kärnten paneljével zárult e programpont, amelyben megvitatták, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy Európa-szerte fejlődjék az eEgészségügy.

A MET6 találkozó  a másik esemény ebben az időpontban, ahol az aktív és egészséges idősödés innovációs partnerség programhoz (ld. http://infoter.eu/Article.aspx?ArticleId=97ab1cb6-c3af-4650-a160-95d9974ef1a9 illetve http://infoter.eu/Article.aspx?ArticleId=d8f34c4e-862b-4cc8-8484-70bc313f22ac cikkünket) ötletek összegyűjtésére, megvitatására irányult az iparági, politikai, kutatói szakemberek, a szolgáltatói szektor, valamint maguk a betegek, érdekeltek körében. A találkozó célja volt, hogy nagyszabású projekt-kezdeményezések kerüljenek ki az innovációs partnerség égisze alatt.
Moderator: Peter Wintlev-Jensen
Előadásokat hallhattunk az alábbi témákban:
A távsegítség modelljének bővítése: Trentoi tapasztalatairól és jövőbeli irányvonalakról beszélt Annamaria Chiasera Olaszországból.
Innovatív Szélessávú Szolgáltatások kialakításáról számolt be Almere városából az idősebb állampolgárok szociális befogadása érdekében Wytse Miedema Hollandiából.
Flandria Ellátórendszer Kezdeményezését Peter Raeymaekers, a baszk kezdeményezést Carmen Pastor mutatta be.
A vállalati szektort illetően a KKV-k kilátásairól Hans Fraeyman HMC International NV, és a nagy iparág szempontjait Mario Romao az Intel előadásából ismerhettük meg.

10.30-tól kezdődött SYM3 az egészségügyi informatika vezetőinek szimpóziuma
A gazdasági válság az egészségügyi informatika területén is érezhető. A 2011. évi egészségügyi informatikai vezetők szimpóziumán új végrehajtó szintű fórum kezdte meg működését annak érdekében, hogy eszközöket teremtsen, valamint információkat nyújtson a döntéshozóknak. Négy tematikus képzés valósult meg ezen az eseményen, ahol nem csak ismereteinket bővíthettük, hanem kivételes hálózatépítési lehetőséget is nyújtottak a magas szintű érintetteknek.
Moderátor: Mr. Nard Schreurs, Nowegian IT-helse szerkesztője és az osloi egészségvilág koordinátora, valamint Ms. Tonya Stewart, a Health Computing angol szakmai folyóirat helyettes szerkesztője.

SYM3A jelű plenáris ülés központi témája: Merre tartanak az informatikai vezetők?
Előadók: Dr. C. Martin Harris, a Cleveland Klinika elnöke bevezetőjében az EMR európai adaptációjáról beszélt, ország-összehasonlításokat tett a fejlődés jegyeiről, kihívásokról, a húzóerőkről és korlátokról.

Az első panel: PNL1 az informatikai vezetők szintjére fókuszált, és informatikai vezetők szemszögéből áttekintette az elektronikus orvosi nyilvántartó rendszerek átvételének kihívásait.
Előadást tartott Dr. Peter Gocke Eppendorf Egyetem Kórházának informatikai vezetője a az EMR átvételének tapasztalatairól az egyetem orvosi központjában.
Ready for the Next Generation of eHealth Solutions – Telemedicine Services Based on an Existing IT- Infrastructure
Claus Duedal Pedersen Chief Consultant, Odense University Hospital, Abstract >>
Too Small for an EMR?
Johan Ensing Program Manager EPIC, Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp,

A második panel: PNL2 A városok szintjén: városi közkórházak esettanulmányain keresztül az átjárhatóság, műszaki-technikai feltételek, kihívások, megoldások, előnyök és buktatók kérdésköreit vitatták meg a résztvevők.
Az előadásokat Dr. Gunther Nolte, a Vivantes Egészségügyi ellátási hálózat informatikai vezetője kezdte, az informatikát, mint adminisztrációs segítségtől a teljes ellátás biztosításáig vezette le.
Eric Lepage Professzor, a párizsi APHP kórházak igazgatója a 39 egyetemi kórház között történő 72 ezer egészségügyi szakember közti információ megosztásról és tapasztalatairól beszélt .
Dr. Alexander Mense Programigazgató, a bécsi alkalmazott tudományok egyetemének információs menedzsment és informatikai biztonság vezetője a HEALIX program tapasztalatairól, az E-Health kritikus információ infrastruktúra védelem szükségeiről tartott előadást.

A harmadik panel: PNL3 régiós szintű egészségügyi hálózatok electronikus információs és kommunikációs potenciálról, technikai feltételekről, a kihívások, megoldások, előnyök és buktatók kérdésköreiről szólt.
A svéd eHealth bemutatását Lars Jerlvall, a CEHIS stratégiai koordinátora vállalta, ahol a kezdetektől a mai magasszintű szolgáltatásig kísérhettük figyelemmel a fejlődést.
Előadást hallhattunk a kártya alapú eEgészségügyi ellátás lehetőségeiről, tapasztalatairól, végül Jose Luis Rocha Andalucía régiós eHealth stratégia hosszú távú hatásairól számolt be.

A negyedik panel: PNL4 nemzeti eEgészségügyi stratégiákat vizsgálta, a mai állapot, kihívások és buktatók szempontjain keresztül.
Dr. Pablo Mentzinis a BITKOM vezetője  a németországi egészségkártyákról és a távgyógyítás szolgáltatásainak használatáról számolt be.
Megismerhettük a holland átjárható megoldásokat Michiel Sprenger a holland nemzeti egészségügyi informatikai intézet vezető tanácsadójának előadásából.
Dr. Bruno Grossin Franciaország egészségügyi informatikai rendszereinek interoperabiltás keretprogramjának stratégiáját és megvalósítását ismertette.
Dr. Susan Hamer a technológia felgyorsításáról a klinikai praxisban  című előadásával értette me a közönséggel a szakmai innováció fontosságát.

A plenáris ülésen Professzor Eric Lepage a párizsi APHPA közkórházak igazgatója a teljes európai orvosi információk megosztásának kezdeményezéséről beszélt, amelyet álom vagy valóságként mutatott be.

Délután 14 óra 30-tól kezdődött a miniszteri konferencia, ahol az eEgsészségügybe történő befektetésről valamint a tagállamok technológiák használatáról szólt, hogy hogyan válaszolnak a lakosság egészségügyi és rendszerhasználati igényeire.
A miniszteri panel vita követte az eseményt, amely után 4 találkozóval folytatódott a nap:
- a Netc@rds találkozóval
- a HL7 találkozóval a közös egészségügyi információs technológiai standardról
- az EuMHA partnerségi találkozóval
- és az ICEG találkozóval.

Mire számíthatunk a következő napokon?

Május 11-én szerdán 9 órakor köszöntéssel kezdődik a konferencia
10 órától plenáris ülés: PL2 – A jövő egészségügyi rendszerébe tőrténő befektetésrőé
11.30-tól több párhuzamos program:
PS1 – Európai Innovációs Program az aktív és egészséges időskorért, kórházi és otthoni ápolás
ISL5 – A vállalati szereplők szekciója
PS2 – A digitális menetrend céljai: a betegek saját egészségügyi adataihoz való hozzáférése
PS3 — Informatikából eredményt: a CxOs nem technikai kihívásai
PS4 — Foglalástól számlázásig, hogyan hoz pénzt az információs technológia
12.30-tól SPL1 — Az egészségipari RFIF és RTLS-ben rejlő üzleti lehetőségek és technikai igények
13.30-tól ILS1 — A vállalati szereplők szekciója
14:15-től párhuzamos programok:
PS5 — eEgészségügybe fektetni: pénz vagy politika?
PS6 — eEgészségügy, biztonság és folytonosság a határmenti egészségügyben, infrastruktúra és szabályozás
PS7 — Krónikus betegségek menedzsmentje: az informatikával létrejött új szervezetek és új szerepek
PS8 — Az informatika teljesen automatikus kórházhoz vezet?
14.30-tól SYM6 — eEgészségügyi interoperabilitás fejlődése
14.45-től ISL2 —  A vállalati szereplők szekciója
15.45-től újabb párhuzamos szekciók:
PS9 — Informatikán és bizonyítékokon alapuló egészségpolitikai döntéshozatali folyamat
PS10 — Személyes adatok védelme: a jelenlegi szabályozás és a bizalom kérdései
PS11 — Az ellátás menetrend folytatása, EFMI szekció
PS12 —  CDSS 2.0: EPR/EHR rendszeradatok integrációja a kórházi teljesítmémy menedzsmentért
16.00-tól ISL3 — A vállalati szereplők szekciója
17.30-tól plenáris üléssel zárul a nap:  PL3 —  eHealth Governance Initiative