Nemzeti Egységes Kártyarendszer - Megjelent a pályázati felhívás

2011. október 20. csütörtök, 09:37 • NFÜNFÜ, Nemzeti Egységes Kártyarendszer, EKOP-2.3.6, EKOP,
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján elérhető az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló Oktatási és kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése című, EKOP-2.3.6 kódszámú kiemelt felhívás. A projektjavaslat benyújtására 2011. október 31. és 2011. november 30. között nyílik lehetőség. A pályázat célja, hogy megvalósuljon a Nemzeti Egységes Kártyarendszer. Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. A jövőben valamennyi belföldön használatos kártya formájú okmány a Nemzeti Egységes Kártyarendszer alapján kerül kibocsátásra amennyiben az okmány megújul – azaz újfajta okmány kerül kiállításra.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Elvárt eredmények

Ma Magyarországon az informatikai szolgáltatások terjedésével egyre több, egymástól független kártyarendszer és alkalmazási környezet létezik. Ezzel együtt fokozatosan nő a kártyakibocsátók, valamint a használatban lévő kártyák és kártyatípusok száma. Az egyes szolgáltatások igénybevételéhez természetesen az igénybe vevő azonosítására is szükség van, ezért minden tartós használatra kibocsátott kártya tartalmaz megszemélyesítéskor rákerülő adatokat. Ezen adatok jelenleg a kártyakibocsátók saját adatbázisaiban vannak nyilvántartva. Így a számos kártyatípus mögött jelenleg nincs olyan egységes logika szerint működtetett, közhiteles nyilvántartásra alapuló rendszer és központi kártyamenedzsment, amely lehetővé tenné a gazdaságos, áttekinthető és biztonságos működést. A kártyák felhasználási területe sok esetben közös (pl. beléptetés), ám a kártyatechnológiák  különbözősége miatt a kártyák és a hozzájuk kapcsolódó elfogadói hálózatok egymással nem kompatibilisek.
A projekt az EKOP 2.3. alprioritásához illeszkedik, amely az ügyfelek azonosításához szükséges új rendszer bevezetését biztosítja. Jelen projekt keretében olyan kártyarendszer születik, amely révén a jövőben a rendszerhez csatlakozó különböző állami és egyéb kártyakibocsátók kompatibilis kártyatechnológia és elfogadói környezet alkalmazásával, magas fokú biztonságot és elektronizáltságot nyújtó logisztikai rendszerben, központilag kezelt és hitelesített adatok felhasználásával nyújtják majd szolgáltatásaikat. (NFÜ)
Kapcsolódó fájl: Pályázati útmutató (330.9794921875 KB)