Megatrendek a 3D-nyomtatástól a virtuális valóságig

2018. december 4. kedd, 11:00 • m2mzona.hu
A technológiai innovációk robbanásszerű változást hoztak az emberek és a cégek életébe is. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk több felfutóban lévő trendről, most folytatjuk a sort.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Hatalmas lehetőségeket rejt a 3D-nyomtatás

A háromdimenziós nyomtatás sok pozitív változást hozhat a különféle iparágakban, köztük a gyártásban is. A hagyományos vagy szubtraktív gyártás során egy anyagdarabból valamilyen szerszám segítségével eltávolítják, kivágják a felesleget. A 3D-nyomtatás viszont fordítva működik: az additív eljárás lényege, hogy rétegről rétegre építik fel, adják hozzá az anyagot, míg elérik a kívánt formát.
 
Az építőanyag szinte bármi lehet, így műanyag, fém, beton, folyadék, por vagy akár csokoládé is. Ezzel az eljárással kevesebb anyag felhasználásával, sokkal összetettebb formák állíthatók elő, ráadásul anélkül szabhatók személyre a termékek, hogy a méretgazdaságosság miatt kéne aggódni. 
 
„Összeszokunk” a technikával

A modern technológiával való kapcsolatunk rengeteget változott az elmúlt években, sőt azóta is folyamatosan változik. Teljesen természetesen használjuk az érintőképernyős okostelefonokat és tableteket, és ma már inkább mobil-, mint asztali gépeken internetezünk – ezt a Google adatai is alátámasztják. Beszélünk az okoshangszórókhoz, utasításokat adunk a virtuális asszisztenseknek, így például Sirinek vagy Alexának.
 
Egyes becslések szerint 2020-ra a netes keresések fele hangalapú lesz, és 30 százalékukhoz még képernyőt sem használunk majd. Emiatt számos gyártó fokozatosan építi be termékeibe a hangvezérelt személyi asszisztenst.
 
A cégek és az ügyfelek közti kommunikáció is átalakulhat például a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) általi valóban látványos lehetőségek hatására.
 
Blockchain

Ez a technológia nagy segítséget jelent, amikor adatok tárolását, hitelesítését és védelmét kell megoldani. A blockchain ugyanis olyan, mint egy decentralizált, rendkívül biztonságos adatbázis, mivel úgynevezett elosztott főkönyvi technológiáról van szó. Ugyan soha semmi sem százszázalékosan feltörhetetlen, de a jelenlegi adatbiztonsághoz képest a blockchain minőségi ugrást jelent. A centralizált adatbázisoktól eltérően ugyanis ennél a megoldásnál nincs egy egyedüli, különösen sebezhető pontja a rendszernek.
 
A technológia egyes bejegyzéseit „blokknak” nevezzük, és minden blokk láncszerűen egy előző blokkhoz kapcsolódik. A legnépszerűbb megvalósulása a Bitcoin, ami egy peer-to-peer protokoll, vagyis bárki csatlakozhat a hálózathoz, kezdeményezhet tranzakciókat, és hitelesítheti is azokat blokkok létrehozásával.
 
A szakemberek szerint a blokklánc fontos részévé válhat például a pénzügyi szektornak, a biztosítóknak vagy az egészségügynek is. A nagy európai és észak-amerikai bankok 90 százaléka már próbálkozik ezekkel a megoldásokkal.
 
A platform, mint továbbfejlesztett üzlet

A platform tulajdonképpen egy olyan – fizikai vagy digitális – hálózat, amelynek az adja az értékét, hogy résztvevői számára lehetővé teszi a kapcsolatot, valamint a szolgáltatások, termékek vagy információk cseréjét. Ezt kamatoztatják az olyan közvetítő szolgáltatások, mint az Airbnb, az Uber vagy az Amazon, de alapul szolgáltak a Facebook és a Twitter számára is. Ráadásul a platform nemcsak a tech iparnak, hanem a különféle üzleti területeknek és szektoroknak is növekedési lehetőséget kínál. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy fokozatosan a régi, nagy hagyománnyal rendelkező üzleti modellek is kialakítják ezen a területen is a maguk stratégiáját.