Még egy pont az MI-nak: sokkal titoktartóbb a mesterséges intelligencia, mint az ember?

2019. július 15. hétfő, 12:00 • Kiss Franciska
A Penn State University legfrissebb kutatása szerint a mesterséges intelligencia lehet a kulcs a személyes- és az érzékeny adatokkal való visszaélések megfékezésében. Megállapításukat arra kutatási eredményre alapozzák, amelyből egyértelműen az MI került ki győztesen az emberrel szemben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az egyetem egy szűk körben készített, mindössze 160 főt bevonó kutatás során arra jutott, hogy az emberek sokkal inkább bíznak meg egy robotban, egy mesterséges intelligencia vezérelte eszközben, mint egy másik emberben, hogyha a személyes adatok megadásáról van szó.

A résztvevők közül, ugyanis többen választották a robot utazási ügynököt, mint a hús-vér változatot, amint a bankkártya-adatokról és személyes információkról volt szó.

S. Shyam Sundar, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázta, hogy az emberek zöme úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia vagy robot nem tud visszaélni a kapott infókkal, nem tud pletykálni és nem tudja továbbadni senkinek, hiszen erre képtelen, mivel egy gépről van szó. Ezutóbbi vélekedést az angol a „machine heuristic” kifejezéssel is illeti, ami az emberekkel szemben támasztott bizonytalanságot és a robotokkal szembeni maximális bizalmat takarja.

„A tendencia, hogy az emberek inkább a robot utazási ügynökben bíztak jobban, mint az emberben, azok körében volt még magasabb, akik a machine heuristic nézetet vallják”mondta a kutatás vezetője. „Akik viszont nem hisznek ebben az elvben, azok számára mindegy volt, hogy embernek vagy robotnak adják ki a személyes adatokat” – tette hozzá.

A gépekkel szemben támasztott nagyobb bizalom annak tudható be, hogy az emberek túlnyomó része egyszerűen elfeledkezik arról, hogy a robotok és az MI másik oldalán is csak emberek ülnek, akiknek szintén van hozzáférésük a beérkezett információkhoz.

Sundar szerint a kutatás jó figyelmeztetés arra, hogy az ember tudatát még jobban tágítsák, már ami az online jelenlétet és a mesterséges intelligencia, robotika alapvető működését illeti, azaz, hogy ott is emberek ülnek a gép másik oldalán.