Már elektronikusan is intézheti peres ügyeit

2015. május 13. szerda, 17:59 • www.orientpress.hu
A www.birosag.hu oldalon közvetlenül érhetők el az elektronikus ügyindítást lehetővé tevő alkalmazások, melyeknek köszönhetően a bíróságok működésében, a napi ügyvitelben a legújabb technikai módszerek jelentek meg. Immár lehetőség van a polgári peres eljárások elektronikus folytatására az elektronikus fizetésre elektronikus csőd - és felszámolási eljárásra, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos eljárásokra. Az Országos Bírósági Hivatal kialakította és 2013. január 1-től folyamatosan és zavarmentesen üzemelteti azt az elektronikus alkalmazást, amely a polgári perekben az elektronikus kapcsolattartást biztosítja a bíróság és a peres felek között.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az úgynevezett ÜKE (Ügyfélkapcsolatok elektronizálása) rendszer éles üzembe állításához szükség volt az eljárásjogi, az ügyviteli és az iratkezelési szabályok megalkotására is, melyek a jogszabályi hátteret biztosítják.

Az ÜKE rendszeren keresztül már valamennyi törvényszékre érkezett elektronikus beadvány – a felek önként vállalták az elektronikus kommunikációt – és a bíróság is folyamatosan elektronikus úton tartja a kapcsolatot a peres felekkel.

A kialakított rendszer az Ügyfélkapu alkalmazással és az Általános Nyomtatványkitöltő Program használatával vehető igénybe.