Már csak négy napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

2014. február 12. szerda, 10:37 • www.orientpress.hufelvételi, határidő, Felvi.hu, e-felvételi
Legkésőbb 2014. február 15-én, szombaton éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.- írja közleményében az Oktatási Hivatal. A jelentkezéseket elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek az adatrögzítéssel, a szakok megjelölésével és a szükséges, már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezniük.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Szintén legkésőbb eddig kell befizetniük a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, február 23-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

Még négy napig lehet jelentkezni

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató Hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

Jelentkezés az E-felvételiben

Az E-felvételi felülete mindenben segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. A kitöltés során a jelentkező folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadnia, milyen teendői vannak, ugyanakkor a jelentkezőnek kell összegyűjtenie és beszkennelnie a feltöltendő eredményeit, dokumentumait, neki kell tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, mindezek pedig hosszabb időt vehetnek igénybe, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a jelentkezési lapokat beszerezhetik az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületi és Budapest kerületi Igazgatóságain. Aki a papír alapú jelentkezési lapot választja, annak a kitöltött és aláírt nyomtatványt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia.

Ki kerülhet be a felsőoktatásba?

A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felsőoktatási intézményekbe az nyerhet felvételt, aki teljesíti az alábbi feltételek mindegyikét:

érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre és 2014. február 15-ig befizeti a felvételi eljárás díját;

rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel);

alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 260 pontot, felsőoktatási szakképzésben a 220 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (260-nál magasabb) minimum pontszámot;

jelentkezési helyeinek egyikén eléri a várhatóan 2014. július 24-én kihirdetett ponthatárt;
megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése szükséges).