Magyarország gyorsabban és kedvezőbb feltételekkel juthat uniós forrásokhoz

2011. augusztus 3. szerda, 11:06 NFM
Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára a kormány és a szaktárca nevében üdvözli az Európai Bizottság döntését, amely hat tagállam számára lehetővé tenné, hogy kisebb arányban, kevesebb önerővel járuljanak hozzá az Európai Unió által társ-finanszírozott projektekhez. Az előzetes becslések szerint az intézkedés – elfogadása esetén – mintegy 300 millió eurónyi összeget szabadíthat fel a magyar költségvetésben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A döntés értelmében az uniós hozzájárulás mértéke 10 százalékkal, legfeljebb 95 százalékig emelkedne. A lépés nem jelent új vagy többletforrásokat a 2007-2013-as költségvetési időszakra, de lehetővé teszi a kohéziós, vidékfejlesztési és halászati alaphoz hozzárendelt összegek gyorsabb kifizetését, a növekedésösztönző és munkahelyteremtő programok fokozottabb ütemű beindítását. Várhatóan enyhül az érintett országok költségvetéseire nehezedő nyomás is.
Az alacsonyabb nemzeti finanszírozási szükséglet és a gyorsabb forráshoz jutás jelentős segítség lenne Magyarország számára is a gazdaság növekedése és a versenyképesség erősítése szempontjából kiemelkedően fontos projektek finanszírozásában. A bizottsági kezdeményezés sikere elsősorban az Új Széchenyi Terv esetében hozhat kedvező változást – hangsúlyozta Molnár Ágnes.
Magyarország azért férhet hozzá a kedvezményes rátához, mert 2008-ban – Romániával és Lettországgal együtt – pénzügyi támogatást kapott a nem euróövezeti tagállamok részére fenntartott Fizetési Mérleg Mechanizmusból. A magyar kormány a válságkezelésben uniós szinten is elismert, hatékony és példamutató intézkedéseket hozott, amelyeknek köszönhetően a korábbi kritikus helyzet megszűnt. A könnyítés további lehetőségeket nyit hazánk számára az uniós pénzek felhasználásában.
A Bizottság a Tanácstól és az Európai Parlamenttől a javaslat gyorsított – lehetőleg 2011 végéig megtörténő – elfogadását kéri annak érdekében, hogy a gazdaságélénkítés és a válságkezelés szempontjából legfontosabb projekteket a tagállamok mielőbb megvalósíthassák. A Bizottság kész együttműködni az érintett tagállamokkal az esetleges akadályok elhárítása, az adminisztratív kapacitások erősítése, a végrehajtás gyorsítása érdekében.