Magyar Telekom: a digitalizáció nem választás kérdése

Információs Társadalom Parlamentje 2016

2016. június 16. csütörtök, 12:57 • www.mti.hu
A digitalizáció nem választás kérdése, az viszont a mi döntésünk, hogy elszenvedői vagy aktív résztvevői legyünk a változásnak - mondta a Magyar Telekom vezérigazgatója csütörtökön, az Információs Társadalom Parlamentje című rendezvényen Budapesten. Christopher Mattheisen szerint a digitális jólét azt jelenti, hogy "alkotóivá válunk a folyamatnak és az elkerülhetetlen változást tudatosan javunkra fordítjuk", ami a vállalkozásoknál nagyobb hatékonyságot, jobb versenyképességet, a lakosság számára jobb életminőséget eredményez, a nemzetgazdaságnak pedig fenntartható fejlődést.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Úgy vélte: hosszabb távon egyebek mellett az adminisztratív jellegű és a lélekölő tevékenységeket a robotok veszik át, ezáltal a munkavállalóknak kreatívabb feladatokra kell majd koncentrálniuk. A digitalizációnak köszönhetően új típusú, magasabb hozzáadott értéket termelő munkahelyek jönnek létre, amelyek digitálisan felkészült munkavállalókat igényelnek - jegyezte meg.
    
A vezérigazgató az oktatást az egyik legfontosabb területként említette, hozzátéve, hogy az alapkompetenciák kifejlesztése szükséges, de nem elégséges feltétele a versenyképességnek. A képzés, oktatás sürgős újragondolására, digitális átalakítására van szükség a korszerűbb képességek elsajátításához - hangsúlyozta.
    
A technológiai változások az élet egyetlen szegletét sem kerülik el, bár megváltoztatják a gazdaság és a társadalom mindennapjait és megreformálják az államot, sokan még mindig elkerülhetőnek tartják az átalakulást - vélekedett Christopher Mattheisen.
    
Kiemelte: Magyarországnak minden esélye megvan helytállni a nemzetközi versenyben, a digitális készségek és környezet nem függ természeti erőforrásoktól, országmérettől, csak az emberektől.