Letölthető a gyermekvédő szűrőszoftver

2015. július 8. szerda, 16:18 • www.hirado.hu
A médiahatóság keddi közleményében azt írta: a négymillió magyar háztartás egynegyedét, egymillió háztartást érint a gyermekek biztonságos internetezése. A kutatások arra utalnak, hogy a gyerekek jelenléte a háztartásban a legerősebb társadalmi ösztönzője az internet terjedésének. Hozzátették: a magyarországi internethasználókat felmérő vizsgálatok szerint a 18 év alattiak körében az internet elterjedésének egyik legfontosabb oka az iskola, mivel egyre több tanár kéri a házi feladat beküldését interneten vagy ad fel internetes anyaggyűjtést feladatként, és sokan közösségi oldalakon keresztül tartják a kapcsolatot tanítványaikkal. Emellett a gyermeknevelésben a szülők jutalmazásként vagy a gyerekek figyelmének lekötésére is használják az internetet, amely sok esetben átveszi a tévé szerepét - írták.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az NMHH kitért arra is, hogy a legtöbb szülő pedagógiai eszközökkel, beszélgetéssel, megfigyeléssel, magyarázattal igyekszik megóvni gyermekét az internet lehetséges veszélyeitől. Hozzátette: az adatok alapján ennek részben az az oka, hogy a szülők tájékozatlanok a technikai megoldásokkal kapcsolatban, illetve, hogy a gyerek ügyesebb náluk, így sok esetben könnyen kikapcsolja a szülő által állított technikai akadályokat vagy átlép rajtuk.

Már az alsó tagozatos korú gyerekkel élő internetező felnőttek közül is minden ötödik azt mondja, hogy a gyermek jobban ért nála az internethez. A középiskolás korú gyerekekkel élő felnőttek egy része (37 százaléka) elismeri, hogy a gyermek többet tud, a relatív többség azonban úgy gondolja, hogy ő maga is ért annyira az internethez. A 14 éves vagy idősebb gyerekek körében pedig még árnyaltabb a kép (a 14-18 év közöttiek életkoruk miatt már anonim felmérésben is megkérdezhetők, és ütköztetni lehet a véleményüket a szülőkével). A gyerekek nagy többsége (71 százalék) teljesen biztos benne, hogy ügyesebb, mint a szülei, csupán minden huszadik állította ennek ellenkezőjét.

Közölte a hatóság a káros tartalmaktól védő szoftvereket vagy böngésző-kiegészítőket kevés szülő ismeri, vagy ha tudnak is róluk, nem használják őket. A gyerekekkel élő internetezők közül sokan (78 százalék) hallottak a gyermekvédelmi eszközökről, de a számítógépre telepíthető megoldásokat ismerők (72 százalék) csak egészen kis része (6 százalék) tudott legalább egyet megnevezni közülük.

Az NMHH hozzáfűzte: a gyerekek internetezését korlátozó szűrőszoftvereket ismerő, de azokat nem használó szülők általában a pedagógiai eszközöket, a nevelést, elbeszélgetést célszerűbbnek tartják, illetve sokan - gyerekek és felnőttek is - úgy vélik, hogy a gyerek internetezésének szoftveres korlátozása, figyelése rontaná a szülő és a gyerek közötti viszonyt. A technikai helyett a pedagógiai eszközöket nemcsak azért részesítik előnyben a szülők, mert sokan közülük kevésbé értenek az internethez, mint kamasz fiuk vagy lányuk, hanem mert más, a médiában a gyerekekre esetleg káros tartalmaktól is inkább a hagyományos, beszélgetős módszerrel igyekeznek megóvni őket - írták.