Lehetőség nyílik a levéltári anyagok digitalizációjára

2012. szeptember 13. csütörtök, 14:30 Fidesz EU • Europe 2020, EP-képviselő, digitalizálás, Bagó Zoltán,
Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén az oktatásról, képzésről és az Európa 2020 stratégiáról, valamint az audiovizuális művek online terjesztéséről szóló jelentések kerültek elfogadásra. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a jövőben lehetőség nyílik a levéltári anyagok digitalizációjára, mely az eddiginél szélesebb körű hozzáférést biztosít a magyar kultúrkincsekhez.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az "Oktatás, képzés és az Európa 2020 stratégia" cím jelentés kapcsán Bagó Zoltán néppárti politikus támogatja a duális szakképzési rendszer európai harmonizációját, véleménye szerint a gyakorlati képzésnek hangsúlyosabb szerepet kellene kapnia a felsőoktatásban. A képviselő szorgalmazza továbbá az európai oktatási és képzési térségben még problémát jelentő mobilitási akadályok felszámolását, hiszen ez elengedhetetlen feltétele a tudásalapú európai gazdaság megvalósulásának.

"Az audiovizuális művek online terjesztése az Unióban" témájú szavazással kapcsolatban Bagó Zoltán elmondta: "a média kiemelt társadalmi jelentősége miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a médiaműveltség támogatására".

A néppárti EP-képviselő támogatja továbbá a felvetést, miszerint a nyilvános archívumoknak ki kellene használniuk a digitalizáció eszközeit, hiszen ezáltal bárki számára elérhető közelségbe kerülhetnének a kulturális alkotások. Példaként említette az Országos Széchényi Könyvtár máig digitalizálásra váró anyagait, melyek az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) online felületén Európa-szerte hozzáférhetőek lennének.