Legyenek európai adatfelhő-szolgáltatások

2013. július 6. szombat, 10:36 • www.hirado.huadatfelhő-szolgáltatás, Clouds,
Saját, európai uniós adatfelhő-szolgáltatások (Clouds) kiépítése mellett emelt szót Toomas Hendrik Ilves észt elnök csütörtökön az adattárolás biztonságának növelése érdekében. Ilves hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapok eseményei, köztük az amerikaiak titkos adatgyűjtési módszereinek napvilágra kerülése, újfent bizonyították a saját felhő-szolgáltatások létrehozásának szükségességét, amelyek az uniós jogszabályoknak lennének alávetve.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Eddig az Európai Unión belüli felhő-szolgáltatások 95 százalékát amerikai cégek biztosították – mutatott rá Ilves, aki Neelie Kroes digitális területért felelős uniós biztossal találkozott Tallinnban.

 Észtország a digitális szabályozás élharcosa az Európai Unióban. Az 1,3 millió lakosú balti állam az egyik olyan ország Európában, amelyben a legnagyobb az internet-hozzáféréssel rendelkezők aránya.

 A felhő („cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma, az állományok és a programok fizikailag már nincsenek a saját számítógépen, hanem egy adott szolgáltató eszközein vannak elosztva, és azokhoz a műveletek során a felhasználó a hálózaton keresztül férhet hozzá.