Kreml: az FSZB-nek nincs köze a Yahoo elleni hackertámadáshoz

2017. március 16. csütörtök, 18:42 • www.mti.hu
Az orosz hivatalos szerveknek, köztük a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nem volt közük a Yahoo amerikai internetes tartalomszolgáltató elleni hackertámadáshoz - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában. Peszkov szerint Moszkva kész lenne együttműködni az ügyben, de mindeddig nem kapott hivatalos értesítést az orosz állampolgárok ellen emelt amerikai vádról, és csak a médiából származó értesülések állnak a rendelkezésére.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az orosz elnöki szóvivő azután nyilatkozott, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán két orosz hírszerzőt, Dmitrij Dokucsajevet és Igor Szuscsint, valamint két ismert számítógépes bűnözőt, Alekszej Belant és Karim Baratovot azzal vádolt meg, hogy egy 2014-ben intézett hackertámadásban mintegy félmilliárd felhasználó adatait lopták el.
     
Peszkov hangsúlyozta, hogy egyetlen orosz intézmény, így az FSZB sem folytat törvényellenes kibertevékenységet.
     
"Oroszország, mint azt korábban több szinten is bejelentette, mindig is érdekelt volt az együttműködésben a kiberbűnözés ellen, a kiberbiztonság biztosítása érdekében. Úgy gondoljuk, hogy ma ez az egyik fő feladat" - mondta.
     
A szóvivő reményét fejezte ki, hogy Moszkva hivatalos tájékoztatást kap majd Washingtontól a Yahoo elleni hackertámadásról. Úgy vélekedett, "nem korrekt" annak a kérdésnek a felvetése, hogy az FSZB munkatársai önállóan, felsőbb utasítás nélkül folytathattak-e ilyen tevékenységet.
    
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője nem zárta ki, hogy a Yahoo-ügyben megfogalmazott vádakkal az amerikai hivatalos szervek a nemzetközi sajtón keresztül el akarják terelni a közvélemény figyelmét a WikiLeaks kiszivárogtató portál leleplezéseiről. A kiszivárogtató portál által közzétett titkos információk szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számos európai országban kémkedett úgy, hogy a hackerjei távbeavatkozással okostévéket és okostelefonokat lehallgatóberendezésekké alakítottak át.
    
Zaharova felvetette annak lehetőségét is, hogy a washingtoni bejelentések az orosz harckerek témaköre körül vívott belpolitikai küzdelem folytatását jelentik.
    
Leonyid Szluckij, az állami duma külügyi bizottságának elnöke szerint az amerikai fél részéről ismét alaptalan vádak hangzottak el, amelyek célja az, hogy "marginalizálják Oroszország képét" az Egyesült Államokban és a világban.
    
Leonyid Levin, az orosz parlament alsóháza tájékoztatáspolitikai és információtechnológiai bizottságának elnöke szerint az amerikai rendvédelmi szervek bejelentései a jelek szerint inkább sajtóértesüléseken, mintsem konkrét bizonyítékokon alapulnak. Rámutatott, hogy a WikiLeaks-anyagok szerint a CIA képes olyan nyomokat hagyni a kibertérben, amelyek másra terelik a gyanút.