Közösségi portált jelent fel a minisztérium

2014. május 23. péntek, 16:47 • www.hirado.huKIM, feljelentés, közösségi portál
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) feljelenti az egyik közösségi portált személyes adattal való visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt - jelentette be Balatoni Monika, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A tárca a feljelentést azért tette, mert egy szülő azzal kereste meg őket, hogy tehetetlenek a lányukat érő internetes zaklatásokkal szemben, és valaki a gyermekük nevében, annak fényképével tesz közzé posztokat a világhálón, majd amikor az eljárást megindították, az utcán meg is fenyegették.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A család korábban már zaklatás miatt feljelentést tett a rendőrségen, most pedig a KIM vállal szerepet az ügyben azzal, hogy személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentést tesz.

Balatoni Monika az MTI-nek azt mondta, a nyomozást ugyan nehezíti, hogy az az Ask.fm elnevetésű közösségi oldalt egy külföldi szerverről működtetik, de jelezte, bíznak benne, hogy mivel más országokban is komoly problémákat okoz az oldal, ezért nemzetközi vonalon el tudják majd érni, hogy a felelősöket megtalálják.

Utalt rá, hogy az Ask.fm egy olyan közösségi oldal, ahová gyakorlatilag bárki anonim formában beléphet és kérdéseket tehet fel az oldalhoz tartozóknak, vannak azonban, akik ezzel visszaélnek, és mások fényképét, adatait feltüntetve jelentkeznek be, majd járatják le az arról mit sem sejtő fiatalokat, akik közül ezért külföldön többen már öngyilkosok lettek.

Arról beszélt, hogy az internetes zaklatásoknak sok áldozatuk van, de az elkövetőket nehéz megtalálni, ezért is tartják nagyon fontosnak a hasonló ügyekben a nemzetközi együttműködést. Jelezte azt is, hogy a tárca információi szerint jelenleg a világon senki nem ellenőrzi az Ask.fm-re felkerülő tartalmakat.

Az államtitkár elmondta, az internetes zaklatás (cyberbullying) témájában ősszel konferenciát szerveznek Budapestre, melyen egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a résztvevők álljanak ki egy egységes uniós adatvédelmi iránymutatás, szabályozás mellett. Szavai szerint annak elfogadásával ugyanis el lehetne érni, hogy az internetes zaklatókkal szemben hatékonyabban fel lehessen lépni.

Balatoni Monika azt hangoztatta, az internetes zaklatás ma "egy élő, komoly probléma" nemcsak a világon, Európában, de Magyarországon is. Hozzátette: ezért indítottak Az internet nem felejt címmel tájékoztató programot a fiataloknak, hogy ne féljenek a világhálótól, de tudják, milyen adatokat ne adjanak meg magukról a közösségi oldalakon.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felmérés szerint a kutatásban részt vevő közép-európai országok között a magyarok a leginkább internetfüggők, és a statisztikai adatok vannak ma már arról is, hogy az 5-6 éves gyerekek napi fél órát töltenek az interneten, míg a 11-14 éves korosztály napi 4,5 óra hosszat időz a közösségi hálón, "egy virtuális közösség részeiként".

Szongoth Richárd, a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai osztályának a vezetője azt mondta, a rendőrség arra biztat minden fiatalt, akit a világhálón sérelem ér, tegyen bejelentést vagy szüleivel feljelentést a zaklatókkal, internetes bűnözőkkel szemben. Jelezte, a rendőrség csak akkor tud nyomozást indítani, ha a tudomásukra jutnak a konkrét ügyek, a zaklatások, az adatokkal való visszaélések.

A közösségi hálókra feltöltött fényképekkel, személyes adatokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, nem lehet tudni, hogy ha ma valamit kiposztolunk, akkor az fél év múlva hol, milyen oldalon, milyen környezetben köszön majd vissza.

Az államtitkár előző nap tartott sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a kiskorúak védelmében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak. A tárca kampányt is indított, hogy a szülők figyelmét felhívja a szűrőszoftverek fontosságára.

Szeptember 1-jétől pedig már a nyilvános könyvtáraknak és iskoláknak is kötelező lesz a szűrőszoftverek használata.
Csütörtökön bejelentette azt is, a KIM népszerűsítő kampányt indít Csendben van - de biztonságban? címmel, hogy felhívja a szülők és a pedagógusok figyelmét az ingyenes szoftverek letöltési lehetőségére.