Kovács Zoltán: jó irányba fordult a gazdaságpolitika

2015. március 16. hétfő, 15:58 • www.orientpress.hu
A kormányszóvivő szerint kezd beérni az a munka, amelyet a kormány öt éve kezdett el. Kovács Zoltán a közrádióban azt mondta, hogy egyre több helyről igazolják vissza, helyes volt a végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat, és ez a szemlélet előbb-utóbb eléri a hitelminősítőket is. Az a munka, amelyet öt éve elkezdtünk, kezd beérni – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy a Forbes magazin szerint az egyik magyar államkötvény benne van a tíz legjobb befektetés között.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Sokszor elmondtuk, kemény munkával lehet elérni oda, hogy ne ismételjük meg azokat a hibákat, melyek 2010 előtt a magyar gazdaságpolitikát oly sokszor zsákutcába vitték – fogalmazta meg a kormányszóvivő. Példaként említette, hogy ne hitelre, hanem valós teljesítményre legyen növekedés, bővüljön a gazdaság.

Megjegyezte: a Financial Times blogrovatában (beyondbrics) a Moody’s döntést nem hozó, de a döntés előtti időszakában felminősítésre megérettnek látta Magyarországot. Ezek mind jelek arra, hogy a gazdaságpolitikában lejátszódott fordulat mindenképp jó irányba mutat – tette egyértelművé.

Arra a kérdésre, hogy a hitelminősítők miért nem ezzel a szemüveggel nézik a magyar gazdaságot, azt válaszolta: ezek a vélemények el fogják érni a befektetésre ajánlók szintjét is. Ez a változás lassan következik be, noha 2007-ben gyorsan sikerült „leszánkázni a lejtőn” – hangoztatta Kovács Zoltán, aki kiemelte azt is, hogy a tavalyi év „a legnagyobb volt” 1997-1998 óta befektetési szempontból.

Hangoztatta: az új gazdaságpolitikai lépéssorozat az európai uniós források bevonásával indul idéntől, ez a következő hét évre olyan befektetési környezetet igyekszik megvalósítani, amelyben kimondottan a kis- és középvállalkozások befektetési kedvét élénkítik. 'A feltételek változtak meg ahhoz, hogy reményeink és az előrejelzések szerint érdemes legyen Magyarországon befektetni' – hangoztatta.

Beszélt arról is: a magyar gazdaság egyik legnagyobb rákfenéje az volt, hogy a befektetések és az állampapír-vásárlások jelentős része külföldről jött. Fordulatot sikerült előidézni ebben az elmúlt négy évben, az állampapír-kibocsátó intézmények nem bocsátanak ki immár devizaalapú hiteleket, hanem forintban veszünk fel kölcsönt, azaz sikerült csökkenteni a kitettségünket – érvelt Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő szerint ez azt jelenti, a befektetői környezet olyan, hogy megéri forintban tartani a pénzt. Azt látjuk, hogy a magyar állampapírok hozama történelmi mélységben van, de még mindig kiemelkedik a környékbeli, illetve az európai országok mezőnyéből – tette hozzá.