Korszerű fizikai oktatás a digitális kor ifjúságának

2015. március 31. kedd, 13:45 • www.orientpress.hu
Százhatvan szakember előtt mutatták be sikeres pályázataikat március 29-én az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az NI Hungary Kft. által közösen meghirdetett Fizikatanári myDAQ pályázat nyertesei az Országos Fizikatanári Ankéton. A feladat olyan kísérletsorozatok kidolgozása volt szenzorok és a National Instruments myDAQ nevű mérőeszköze segítségével, amelyek a kísérleti adatok rögzítésével és digitális leképezésével egy, a hagyományosnál vonzóbb tanulási módot kínálnak a modern technológiával együtt felnövekvő generációnak. A szervezők tervei szerint jövőre tanárokból és diákokból álló teamek számára hirdetik meg a pályázatot.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az ezredforduló környékén és azt követően születettek – az úgynevezett Z generáció – már beleszülettek az internet 2.0, az okostelefonok és tablettek digitális világába. A korábbi nemzedékekétől radikálisan eltérő információfogyasztásukra nem alkalmazhatók a hagyományos pedagógiai megközelítések. Erre a problémára igyekszik hatékony válaszokat adni az évente meghirdetett Fizikatanári myDAQ pályázat. A kifejezetten oktatási célokra kifejlesztett, 2010-ben Innovációs Nagydíjat is nyert myDAQ nyolc kulcsrakész szoftver-definiált mérőműszer kombinációja, melynek segítségével a diákok a laboratóriumon kívül is pontos és megbízható méréseket végezhetnek. A vezető elektronikai gyártó és fejlesztő National Instruments (NI) diákok számára is évente lehetőséget biztosít, hogy pályázat keretében dolgozzák ki saját innovatív mérés- és irányítástechnikai alkalmazásaikat a hordozható egyszemélyes laboratórium segítségével. 

A szakértő zsűri által legjobbnak ítélt három pályázatot Fraller Csaba, a hévízi Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola fizikatanára és két debreceni pedagógus, Csatári László (Szent József Gimnázium és Szakközépiskola) és Vizi Tibor (Brassai Sámuel Gimnázium és Szakközépiskola) nyújtották be. A pályázatok új irányokat jelölnek ki a fizika és más természettudományos tárgyak oktatásában: a klasszikus és modern fizikai kísérletek digitális leképezése olyan objektív, a diákok által is ellenőrizhető és használható adathalmazokat eredményez, amelyek egy, a jelenleg elterjedtnél sokkal érdekfeszítőbb és interaktívabb tanulási élmény kiindulópontjai lehetnek. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője szerint ezek a jó gyakorlatok részben megoldást kínálhatnak a műszaki és természettudományok térvesztésére, és megközelítésük széleskörű elterjedése a köz- és a felsőoktatásban újra felkelthetné a fiatalok érdeklődését e műveltségi területek iránt.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, Patkós András akadémikus köszönetét fejezte ki a NI-nak a pályázat és a Fizikai Szemle támogatásáért és ipari tapasztalatainak az oktatás körében történő hasznosításáért. Mivel az idei megmérettetés is azt bizonyította, hogy igazán hatékony pedagógiai megoldásokat csak a tanulók aktív bevonásával lehet létrehozni – így született Fraller Csaba első díjjal elismert pály