Könnyebbé válik az ügyintézés, nő a megtakarítás

A Magyary program részeként a kormány egyszerűsítő, bürokráciacsökkentő intézkedéssorozatot indít el, mely lehetőséget ad arra, hogy csökkenjenek azok az adminisztratív terhek, melyek a mindennapi életünket sújtják. A költségcsökkenés az állampolgárok számára úgy is érzékelhető lesz, hogy adott eljárásokban csak egyszer kell majd illetéket fizetniük. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer a diákigazolványokkal kapcsolatban már a mostani tanévkezdettel elindul.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    Az intézkedési terv fő célkitűzése, hogy az állampolgárok számára érzékelhetően egyszerűbbé váljon az ügyintézés, az államapparátus is kisebb terheléssel tudja elvégezni a feladatát, és egyszerűbbé váljon magának az ügyintézésnek a nyelvezete. Az intézkedéssorozat több milliárd forint megtakarítást eredményez a lakosságnál. Az egyszerűsítés kapcsán 232 ügycsoport több mint 1200 hatáskört érint.
    A költségcsökkenés az állampolgárok számára úgy is érzékelhető lesz, hogy adott eljárásokban csak egyszer kell majd illetéket fizetniük. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer a diákigazolványokkal kapcsolatban már a mostani tanévkezdettel elindul. Ez felmenő rendszerben arra hivatott, hogy mérje fel a kártyarendszer működési lehetőségeit és kereteit. Középtávon ez a személyi okmányok kiváltására lesz alkalmas. Célja pedig az, hogy a lehető legkevesebb dokumentummal legyenek elvégezhetőek a mindennapos tevékenységek. Az állam természetesen megteremti a feltételeket, azonban ez egy nyitott rendszer, így az önkormányzatok és egyes szolgáltatók is csatlakozhatnak hozzá. A kártyán tárolt adatok adatvédelmi szempontból történő elválasztásának megoldása biztosított.