Kiosztották a blogoszféra Oscar-díjait

2012. július 3. kedd, 08:45 • MTIdíjátadó, blog, Best of Blogs
Nemrég kiosztották Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának is nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket. A fődíjat egy világhírű iráni újságíró blogja kapta, amely a perzsa állam belső viszonyaival, mindenekelőtt az emberi jogok helyzetével foglalkozik. Arash Sigarchit az iráni rezsim 14 év börtönre ítélte lázítónak minősített rendszerkritikus írásaiért. A http://sigarchi.net/blog/ címen vezetett blog szerzője jelenleg az Egyesült Államokban él száműzetésben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
  A véleményszabadság és az emberi jogok érvényesülését szolgáló díjat a 30 nyelven sugárzó Deutsche Welle (DW) német közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média új formáinak jelentőségére.
A civil aktivitáson alapuló blogok, mikroblogok és egyéb alkalmazások révén olyan eseményekről, folyamatokról jutnak el információk a nyilvánossághoz, amelyekről sok országban az állami média nem akar, a külföldi sajtó pedig nem tud beszámolni. "A diktátorok joggal rettegnek a bloggerektől", akiknek erejét az elnyomó rendszerek egész sorának véget vető arab tavasz is megmutatta - mondta a díjkiosztó ünnepségen Uta Schaeffer, a DW főszerkesztője.     

Az idén nyolcadik alkalommal kiosztott díjak odaítélésének első szakaszában az olvasók nevezhetik kedvenceiket. Több mint 3 ezer blogot és egyéb műfajú kiadványt javasoltak idén az internetezők, majd az online közönség szavazatai alapján 187 került be a második fordulóba. A DW nemzetközi zsűrije végül ezek közül választotta ki a kategóriák győzteseit.

    A technológia a közjó szolgálatában elnevezésű kategória győztese egy egyiptomi fejlesztésű interaktív térképszolgáltatás (http://harrasmap.org), amely azt mutatja, hogy hol ért szexuális zaklatás nőket az országban. A blog érdeme, hogy felhívja a figyelmet a problémára és lehetőséget teremt az áldozatoknak arra, hogy kilétük felfedése nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot a támadásokról - indokolta a döntést a zsűri.    
    A legjobb videocsatorna a kínai Vang Bo (Wang Bo) rövid rajzfilmjeit bemutató oldal (http://www.tudou.com/programs/view/pbnY8O-BqaM/?fr=rec1&FR=LIAN). Az alkotások az ázsiai ország közállapotait mutatják be ironikus formában.     
    A legjobb társadalmi aktivizmus kampány nevű kategória győztese egy Facebook-oldal (http://www.facebook.com/freerazan), amelyen egy bebörtönzött szíriai blogger szabadon engedését követelik. A zsűri az arab világban tevékenykedő bloggerek és aktivisták munkájának támogatását célzó internetes kezdeményezésekre kívánja irányítani a figyelmet a díjjal.     
   A kultúra és oktatás kategória díját egy 2008 óta működő blog (http://fasokan.com) kapta meg, amelyen a szerző a nyugat-afrikai Mali falvainak életét mutatja be francia nyelven és a helyi bamara nyelven.     
    A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet különdíját Abu Sufian bangladesi újságíró blogja kapta (http://blog.bdnews24.com/author/abusufianIR), az indoklás szerint a "hagyományos médiából kimaradó" tudósításaiért.    
   
    BOB-díjakat a közönség szavazatai alapján is odaítélnek, a portugáltól a perzsáig összesen 11 nyelvi kategóriában. A nyerteseket a http://thebobs.com oldalon sorolták fel.