Kiemelt lehetőséget jelent a környezettudatos és digitális megoldások bevezetése a kkv-k számára

Interjú Dobos Balázzsal, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárával

2021. május 18. kedd, 09:00
A digitális és zöld átállás kiemelt fejlesztési célként szerepel az Európai Unióban, de vajon hazánkban hogyan valósul meg mindez? Mennyire nyitottak minderre a hazai kkv-k? A közelgő MVP konferencia kapcsán erről kérdeztük Dobos Balázst, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárát, aki leszögezte: minél több platformon fel kell hívni a vállalatok figyelmét a zöld átállás fontosságára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Részletes program és regisztráció:


- Infotér: A május végi Modern Vállalkozások Program Konferencia egyszerre koncentrál a digitalizációra, a fenntarthatóságra és a zöld átállásra: ez utóbbi milyen mértékben szerepel fejlesztési célként Magyarországon?

- Dobos Balázs: A vállalkozásfejlesztési intézményrendszer jelmondata, hogy a jövő magyar, high-tech és zöld. A koronavírus-járvány még inkább rávilágított, hogy az egyes szempontok külön-külön is elemi fontosságúak, együtt pedig garantálják a magyar vállalkozói szektor versenyképességét. Ez a szakmai beavatkozások szintjén azt jelenti, hogy támogatjuk a foglalkoztatottak több mint 50%-ának megélhetést biztosító, illetve a hazai hozzáadott érték csaknem 60%-át adó hazai kkv-szektor megerősödését, bővülését. Ennek egyik eszköze a zöld és high-tech megoldások meghonosítása. Ezzel összhangban a 2019-ben elfogadott KKV Stratégia – amely a magyar gazdaságtörténet első kormány által elfogadott kkv-fejlesztési stratégiája – pillérei között megjelenik a digitalizáció és a gazdaság zöldítése is. Programjainkat már a 2014-2020-as időszakban ennek szolgálatába állítottuk, gondoljunk csak 2020-ban a 12 milliárd forint keretösszegű Magyar Multi Programra, a csaknem 11 milliárd forintos Zöld Nemzeti Bajnokok konstrukcióra, vagy a több mint 100 milliárd forint értékű technológiaváltó támogatási programokra. Felkészültünk arra, hogy a 2021-27-es uniós időszakban a programokat tovább vigyük, a következő hónapokban a vállalkozások már a felhívások megjelenésére számíthatnak.

- Infotér: Milyen kezdeményezések vannak ezek elősegítésére?

- Dobos Balázs: Bár a legtöbben valószínűleg a környezeti fenntarthatóságra gondolnak, de az üzletfolytonosság fenntarthatóságáról is beszélünk. Ez a vállalkozások működésének szempontjából kulcskérdés, emiatt a cégek szervezeti, folyamatfejlesztési, pénzügyi tudatosságának növelése is kiemelkedő cél. Ennek érdekében indítottuk el többek között az Országos Vállalkozói Mentorprogramot, de fontos kiemelni az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett Minősített Szakértői Rendszert. Ez utóbbiban olyan minősített szakértői szolgáltatásokat tudnak igénybe venni a cégek, amelyek segíthetnek fenntarthatóvá tenni működésüket.

Emellett lényeges a körforgásos gazdaságba való bekapcsolódás, a másodlagos nyersanyag felhasználása is, ezért a 2021-27-es időszakban is folytatjuk a Zöld Nemzeti Bajnokok programot. Ez a program azért indult el, hogy a zöldgazdaságba bekapcsolódó cégeket megerősítsük, legyen szó energiahatékonysági beruházásokról, a hatékonyabb vízgazdálkodásról, elektromobilitásról, vagy éppen az egyszer használatos műanyagokról. A kormány – összhangban az Európai Unió célkitűzéseivel – felismerte, hogy a műanyag termékekből és különösen az egyszer használatos műanyag termékekből képződő hulladék mennyiségének csökkentése érdekében mielőbb lépéseket kell tenni. Ezért az egyszer használatos és egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának betiltásával érintett, másrészt az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó, továbbá a műanyagipari ágazatban egyéb okból piacot vesztett mikro-, kis- és középvállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatására 2020-ban támogatási programot indítottunk.  A program 10 milliárd forintos keretösszeggel indult, amelynek keretében az érintett vállalkozások 20 – 400 millió Ft közötti támogatást igényelhettek.

Emellett a digitalizációs fejlesztést segíti elő a Modern Mintaüzem Programunk is, amely a vállalkozások technológiaváltását és szervezeti megújulását támogatja.. Továbbá a vállalkozások lehetőséget kapnak arra, hogy a technológiai megújulásban élen járó mintaüzemekben ismerhessenek meg jó gyakorlatokat, a vállalkozás sikeres működéséhez hasznos tudást és tapasztalatot szerezhessenek a tréningeken és konzultációkon, illetve újabb beruházásokat megalapozó fejlesztési terveket kaphassanak.

Szeretném felhívni a figyelmet a VALI.hu weboldalra, amely személyre szabott információkat tartalmaz a vállalkozások rendelkezésére álló állami támogatásokról, és a fejlesztési lehetőségekről. A hazai vállalkozásoknak olyan segítséget akarunk nyújtani, amely a képzések, források és megoldások útvesztőjéből átvezeti őket az egyszerűen elérhető, érthető és használható megoldások felé, ezáltal versenyképessebbé teszi őket a digitális és mindennapi térben. A VALI.hu egyszerű, közérthető és releváns információkat kínál, és a vállalkozásokkal hosszú távú kapcsolat építésére törekszik.

- Infotér: Mennyire nyitottak a környezettudatos megoldások bevezetésére a hazai kkv-k?

- Dobos Balázs: Azt gondolom, hogy egyre több olyan kkv van, amely tudatosan tekint a jövőbe. Azaz nemcsak a napi működést helyezi előtérbe, hanem távlati célokban is gondolkodik. Ezek azok a cégek, amelyek valóban áldoznak a fenntartható működésre. Erről a témáról érdemes minél többet beszélni: ezért is tartjuk nagyon fontosnak a Modern Vállalkozások Program május végi konferenciáját, amely segít abban, hogy az üzenetek több százezer magyar kkv-hoz el tudjanak jutni. Emellett azt látjuk, hogy a fogyasztói igények is egyre inkább a fenntartható termékek, szolgáltatások irányába mutatnak, ez pedig komoly üzleti lehetőséget jelent a vállalatoknak. Mi azt szeretnénk, hogy a hazai cégek minél nagyobb arányban vegyék ki részüket a zöld átállásból, ezért indít célzott támogatási programot a kormány a következő időszakban is, mert aki zöldít, az versenyelőnyre tesz szert.

- Infotér: Milyen előnyökkel járhat a vállalatok, cégek számára, ha előtérbe helyezik a zöld, környezettudatos megoldásokat?

- Dobos Balázs: Anyagi ösztönzőket tervezünk beépíteni. A tervek között szerepel az is, hogy a vállalkozások úgynevezett zöldítési terveket készíthessenek, amelyek a pályázatoknál előnyt jelentenének számukra. Másrészt a fogyasztók szemében is pozitívan tűnnek fel azok a cégek, akik a környezettudatos megoldásokat helyezik előtérbe. Emiatt is  ösztönözzük  a cégeket arra, hogy éljenek a digitális lehetőségekkel, hogy ezáltal még inkább megismerhessék ügyfeleiket.