Kiemelt cél a műszaki felsőoktatás támogatása

2015. július 2. csütörtök, 14:16 • www.kormany.hu
A kormány múlt heti ülésén döntött arról, hogy 1,6 milliárd forintot biztosít az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumának felújítására – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján. Számos hazai felsőoktatási intézmény került nehéz helyzetbe a 2010 előtt alkalmazott PPP-konstrukció miatt. A kormány ezek kiváltására a 2016-os költségvetésben 5,3 milliárd forintot különített el. A tárcavezető hangsúlyozta: a beruházással a magyar műszaki felsőoktatás egyik legnépszerűbb intézményének kollégiumi férőhely gondjait segítenek megoldani. Ezenkívül a nagy múltú – jelenleg rendkívül rossz állapotú – intézmény korszerűsítésével a városrész arculatának szépítéséhez is hozzájárulnak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Varga Mihály a sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy a kollégium bővítése 2009-ben megkezdődött ugyan, de az elhibázott PPP-konstrukció miatt a megvalósítás félbeszakadt.

„A 2000-es évek kifejezetten káros kormányzati politikájának nem kívánt örökségeként maradtak ránk ezek a szerződések” – fogalmazott. Az Országgyűlés által már elfogadott 2016. évi költségvetési törvény összesen 5,34 milliárd forintot tartalmaz a PPP-konstrukciók kiváltására.

A miniszter a Kandó-kollégium felújítása kapcsán a magas színvonalú műszaki felsőoktatás jelentőségét méltatva kiemelte, hogy sok külföldi nagyvállalat hozza Magyarországra a kutatás-fejlesztési tevékenységét. A kormány arra törekszik, hogy minél több magyar vállalkozás is hasonlóan szoros és a fejlődést szolgáló kapcsolatot alakítson ki az egyetemekkel.

A várhatóan jövő év végére megújuló kollégiumban több mint négyszáz diáknak tudnak kedvezményes elhelyezést biztosítani. Az intézmény közel 13 ezer hallgatója számára jelenleg csupán 1208 kollégiumi férőhely áll rendelkezésére.