Kiberterrorista támadásoktól tart az amerikai belbiztonsági miniszter

2012. május 19. szombat, 14:33 • MTIUSA, Belbiztonsági minisztérium, kibertámadás,
A washingtoni kormány attól tart, hogy a következő nagy terrorista merénylet kiberakció, informatikai rendszerek elleni támadás lehet - fejtette ki Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter pénteken újságíróknak a németországi Münchenben, a hat legnagyobb népességű uniós tagország belügyminiszterei, valamint az Egyesült Államok belbiztonsági és igazságügyi miniszterének találkozóján. A hatok belügyminiszterei és az Egyesült Államok két tárcavezetője kétnapos értekezlete közben tartott sajtótájékoztatón Napolitano hangsúlyozta: Washington "erősen aggódik" a kiberterrorizmus miatt, hiszen "a technológia adott, és lehetőség is van" informatikai rendszerek elleni merényletek kivitelezésére. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter hozzátette: "globális szövetséget" kell létrehozni a kiberbűnözés ellen, amely "a világ túl sok részén öltött már válságos méreteket".

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 A G6 csoportnak is nevezett informális uniós egyeztető fórumon Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország vitatja meg a belügyi együttműködés kérdéseit, ezúttal az illetékes amerikai miniszterek bevonásával. A 2003-ban alakult - eredetileg 5 tagból álló, majd 2004-ben, az uniós csatlakozást követően Lengyelországgal bővült - csoportnak nincsen hivatalos döntéshozó szerepe, tekintélye viszont igen jelentős, főleg azért, mert ebben a hat országban lakik az unió mintegy 500 milliós lakosságának háromnegyede.
    Az idei, müncheni találkozón megvitatták egyebek között az Európai Bizottság egy javaslatát, amely szerint ki kellene fejleszteni egy adatbázist, amelyben az unión kívüli országok állampolgárainak be- és kiutazására vonatkozó adatokat rögzítenék. Az unió külső határain évente mintegy 700 millió ki-, illetve belépést regisztrálnak, a harmadik országok állampolgárainak aránya nagyjából egyharmados.
    Az Entry/Exit System (Ki- és belépési rendszer - EES) elnevezésű rendszert Brüsszel a terrorizmus elleni küzdelem támogatására építené ki. Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter elmondta: a hatok úgy vélik, az adatbázis kiépítése "nagyon költséges lenne", ezért meg kell vizsgálni a technikai kivitelezés lehetőségeit, valamint azt, hogy mennyire volna hasznos az adatbázis, majd el kell dönteni, hogy "'egyáltalán van-e szükség ilyen rendszerre".