Kibertér-konferencia - A számítógépes bűnözés, az internet biztonsága lesz napirenden

2012. szeptember 21. péntek, 06:50 MTI • Sztáray Péter, kibertér-konferencia
A számítógépes bűnözésről, az internet biztonságáról lesz szó egyebek között az október eleji budapesti kibertér-konferencián - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Sztáray Péter az év egyik legkiemelkedőbb magyarországi rendezvényének nevezte az október 4-5-i tanácskozást. A konferencián több, a kibertérrel kapcsolatos kérdést vizsgálnak - mondta, ezek között említette a nemzetközi szabályozást, az állam, a magán- és a civil szektor közötti kapcsolatot, a számítógépes bűnözést, továbbá az internet biztonságát. Ezek rendkívül fontosak, hiszen "az egész életünket átszövik" - mutatott rá a tárca politikai igazgatója, a biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

    Mint mondta, a konferencia mottója: bizalommal és biztonsággal a szabadságért és a fejlődésért. A bizalom azt jelenti, fontos, hogy az emberek megbízható hálózatot használhassanak - közölte, hozzátéve, a tanácskozáson sok szó esik majd a biztonságról is, amely a bizalom alapja. A mottóban jelzett szabadság  az információáramlásra utal, a fejlődés pedig a könnyebb hozzáférést, a társadalmi és gazdasági fejlődést jelenti - magyarázta.
    Sztáray Péter kiemelte, a tavalyi londoni tanácskozás első utókonferenciáját a budapesti Millenáris Parkban rendezik meg. A tervek szerint az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök, William Hague brit külügyminiszter és Kim Szung Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes nyitja meg, utalva arra, hogy az előző ilyen konferenciát Londonban, a következőt pedig Szöulban tartják - mondta.
    Közölte, várhatóan a résztvevők között lesz Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Carl Bildt svéd külügyminiszter, további szakminiszterek és több nagyvállalat képviselői.
    A konferencián szeretnék ösztönözni az országokat arra, hogy csatlakozzanak a 2001-es, kiberbűnözés elleni budapesti konvencióhoz - mondta. Hozzátette: az előző, londoni tanácskozáshoz képest eltérést jelent, hogy Magyarország - földrajzi elhelyezkedése okán - a nyugat-balkáni országok képviselőit is meghívta.


    Kitért arra is, hogy a rendezvényen - Egyesületünk társszervezésében - ifjúsági fórumot is szerveznek 17 és 25 év közötti fiataloknak, hiszen ők azok, akik a legaktívabban használják a világhálót.
    A konferenciát a tanácskozás honlapján (www.cyberbudapest2012.hu) folyamatosan, élőben közvetítik.

Kapcsolódó anyagok

Az Infotér társszervezésében: Fiatalok a kibertérben

Kibertér-konferencia - Több külföldi politikai vezető is részt vesz az októberi tanácskozáson