Kiberbiztonsági törvény elfogadását sürgette a kongresszustól Obama

2012. július 20. péntek, 20:56 • MTIUSA, Barack Obama, kiberbiztonság
A kiberbiztonság kiemelt fontosságú az Egyesült Államok számára, ezért a kongresszusnak mielőbb el kell fogadnia a kormányzat által a digitális védelem megerősítéséről benyújtott törvénytervezetet - sürgette a törvényhozást a The Wall Street Journal pénteki számában megjelent írásában Barack Obama amerikai elnök. "Mindeddig senkinek sem sikerült komoly kárt okoznia, vagy komolyan megzavarnia a létfontosságú infrastrukturális hálózatainkat. De külföldi kormányok, bűnszervezetek és magánszemélyek nap mint nap szondázzák pénzügyi, energetikai és közbiztonsági rendszereinket". Rámutatott, hogy az amerikai vízellátó rendszer, a földgázvezeték-hálózat létesítményei, valamint nukleáris és vegyipari objektumok váltak kibernetikai behatolási kísérletek célpontjaivá.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
"Egy jövőbeni konfliktusban egy olyan ellenség, amely a harctéren képtelen megbirkózni katonai fölényünkkel, megpróbálhatja kihasználni hazai komputereink sebezhetőségét". Felhívta a figyelmet arra, hogy a banki rendszerek tönkretétele pénzügyi válságot robbanthat ki, az ivóvíz-ellátás és a kórházak kiiktatásával közegészségügyi szükséghelyzetet lehet teremteni, az áramellátás elvesztése pedig vállalatokat, városokat és egész régiókat béníthat meg.
    Az elnök sürgette, hogy a kongresszus által mérlegelendő jogszabály könnyítse meg a kormányzat és a létfontosságú infrastruktúrát üzemeltető magánvállatok között a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos információcserét és a támadás esetén történő együttműködést. Obama szerint noha jó néhány érintett vállalat megerősítette saját kibernetikai védelmet, sokak komputerrendszerének még megbízható, erős jelszava sincs.
    "A legnagyobb felelőtlenség lenne, ha szélesre tárva hagynánk a digitális hátsó ajtónkat a kibernetikai ellenségeink előtt".
    Az elnök rámutatott, hogy a biztonsági szabványokat a kormányzat és a magánszektor közösen dolgozza ki. A szabályozásnak ugyanakkor messzemenően biztosítania kell a polgári szabadságjogok védelmét - írta Barack Obama elnök.