Káoszt okozhat az időjárás-előrejelzésekben az ötödik generációs mobilhálózat

2019. május 2. csütörtök, 10:00 • hirado.hu
Interferálhat a következő generációs mobiltechnológia az alapvető fontosságú műholdas földi megfigyelésekkel, amelyek az időjárás-előrejelző modellek alapját képezik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az 5G-s következő generációs kommunikációs hálózathoz használt frekvenciák egy része közel esik a földi megfigyelésekhez használt műholdakéval. A meteorológusok aggódnak, hogy adathalmazuk interferálhat az 5G-s jelátvitellel – írja a Scientific American.

A csak a törvényhozók vagy a telekommunikációs cégek nem tesznek lépéseket az interferencia kockázatának csökkentésére, a földfigyelő műholdak nem fogják tudni pontosan érzékelni a levegő vízgőztartalmát az Egyesült Államok 5G-vel lefedett területei felett elhaladva.

Az egyesült államokbeli és a világ más meteorológusainak munkája ezektől az adatoktól függ, a vízgőztartalom pontos ismerete nélkül az időjárás-előrejelzések készítésével világszinten küzdeni fognak.

Az amerikai szövetségi távközlési bizottság azonban már elárverezte az első adag 5G-s frekvenciatartományt, és közel kétmilliárd dolláros bevételre tett szert.

Az ég megosztása

Csillagászok, meteorológusok és más tudósok már régóta dolgoznak más felhasználókkal spektrummegosztással, néha még másik frekvenciára is váltottak, hogy megelőzzék a konfliktusokat. „Ez az első alkalom, hogy a frekvenciáink koronaékszereit fenyegetik, azokat amelyeket muszáj megvédenünk attól, ami jöhet” – mondta Stephen English brit meteorológus.

Ide tartozik a 23,8 gigahertzes frekvencia, amelyen a légkörben lévő vízgőz egy gyenge jelet bocsát ki. Például az európai MetOp műholdak ezen a frekvencián becsülik meg az alsó légkör nedvességének tartalmát. Az előrejelzők ezeket az adatok tápláljak be a modellekbe, hogy megjósolhassák a viharok és más időjárási rendszerek fejlődését a következő napokban és órákban.

„Nem fogjuk tudni, hogy a jel nem teljesen természetes eredetű, ha megzavarja a közeli, 24,25 gigahertzes frekvencián működő 5G-s jelátvitel” – magyarázza Jordan Gerth, a Wisconsin Egyetem meteorológusa. Az előrejelzések pontossága romlik, ha már a bemenő adatok is hibásak.

Szabványok

A vezeték nélküli berendezések tehát „zajjal” terhelik az adatokat. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) abban bízik, hogy a törvényhozókat meg tudja győzni határozott globális zajszabványok bevezetéséről. Ennek fontosságát jól mutatja az, hogy az eddig kidolgozott skála háromezerszer nagyobb zajjal járhat, mint ami az adatok védelmének érdekében a WMO terveiben szerepel Eric Allaix francia meteorológus szerint.

Egy 2010-es jelentésben arra a következtetésre jutott a National Academy of Sciences kutatóhálózat, hogy a 23,8 gigahertzes frekvencia jeleinek elvesztése 30 százalékos veszteséget okozna a mikrohullámú frekvencia teljes adathalmazából, abból az adathalmazból, amely jelentősen hozzájárul a jelenlegi világszintű időjárás-előrejelzésekhez.

Súlyosan ronthatja az európai előrejelzéseket is, ha nem érkeznek légköri adatok az Egyesült Államokból, mivel gyakran az ottani 3-4 nappal korábbi állapotok határozzák meg Európa későbbi időjárási mintázatait – tájékoztat Stephen English.

Az amerikai szövetségi távközlési bizottság azt tervezi, hogy decemberben újabb 5G-s árverést indít. Három további frekvenciasávot is tartalmazni fog az árverés – néhány olyat is, amelyet a csapadék, tengeri jég és felhő műholdas megfigyeléséhez alkalmaznak.