Kampány indul a kiva népszerűsítésére

2018. december 21. péntek, 11:00 MTI
Azt szeretné a kormány, ha egyre több vállalkozás választaná a kisvállalati adót (kivát), ezért kampányt indít a kiva népszerűsítésére –mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Eddig mintegy harmincezer vállalkozás választotta ezt az adózási formát, ezek a cégek a korábbi adózásról, például a társasági adóról való átállással az idén együttesen mintegy 35 milliárd forintot takarítanak meg. A kormány kampányt indít a kiva népszerűsítésére, azt kívánják elérni, hogy legalább negyvenezerre emelkedjék az azt választó cégek száma – jelezte Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára kiva jelenlegi kulcsa 13 százalék, de az újabb, várható adócsökkentések, így a szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentése után a kiva kulcs 12 százalékra mérséklődhet – fűzte hozzá az államtitkár. Kiemelte: Magyarország eredményes évet tudhat maga mögött, az ország gazdasági növekedése minden várakozást felülmúl, a harmadik negyedévben a gazdasági bővülés elérte az 5,2 százalékot.

Sok pénzt spórolhatnak meg

Rámutatott: a cégek a megfelelő adózási mód kiválasztásával sok pénzt spórolhatnak meg a törvények adta keretek között, erre jó példa a kisvállalati adó. A 2013-tól választható kisvállalati adó (kiva) nemcsak a cégeknek biztosít jelentős egyszerűsítést, és több százezer forint megtakarítást, hanem az állami büdzsé bevételére is kedvezően hat. A PM szakértőinek számításai szerint ugyanis a tavalyi mintegy 23 milliárdos kiva bevétel idén közel a kétszeresére emelkedhet – fejtette ki az államtitkár.

Ezt az adózási formát azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket. A  kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a nyolcvan százaléka jobban járna, a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.

Számottevően bővült idén a kivások köre

Az államtitkár ismertette, hogy a kiva mértéke január elseje óta 13 százalék, amely kiváltja a társasági adót és a munkáltatói adóterheket. Az adó alapjába ráadásul csak az osztalékként kivont nyereség számít bele, azaz a vállalkozásba visszaforgatott nyereség mentesül az adó alól. Hozzátette: a módosítás is hozzájárult ahhoz, hogy számottevően bővült idén a kivások köre, ugyanis míg a múlt év végén 15 ezer volt a számuk, addig ma már mintegy harmincezer kisvállalkozás él ezzel az adózási formával.