Jövőre megszűnhetnek a roaming díjak

Jövőre eltörli az Európai Unió a roaming díjakat, amennyiben az Európai Parlament rábólint a készülő törvénytervezetre. Így 2014. július 1-jétől nem kell többet fizetni az Európai Unión belüli telefonhívásokért, sms-küldésekért, mobilinternetezésért, mint a belföldi hasonló szolgáltatásokért. - mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési csomag összehasonlító portál szakértője. Az Európai Bizottság 27 tagja megegyezett abban, hogy kiemelten fontos a távközlési piac egységesebbé tétele, az egységes távközlési piac kialakítása az Európai Unióban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A bizottsági tagok a következő hat hétben dolgozzák ki részletesen az előterjesztést. A 2014-es európai parlamenti választások előtt szeretnék elfogadtatni azt úgy, hogy jövő év július elsejétől a jogszabály lépjen is hatályba.

A számítások szerint a szolgáltatók rövidtávon mintegy 2 százalékot veszítenének jövedelmükből, ám hosszú távon mindenki jól járna, mivel az emberek többet fogják használni telefonjaikat külföldön úgy beszélgetésre, mint sms-küldésre vagy internetezésre.

Az egységes EU-s telekommunikációs piac a jelenleginél jóval kevesebb, de gazdaságilag erősebb szolgáltató céget termelne ki. Jelenleg Európában 25-ször annyi mobilszolgáltató cég működik mint az Egyesült Államokban. A rendkívül sok szolgáltató közti adatforgalom sem mindig zökkenőmentes, nagy a távközlési piac töredezettsége.

Ezentúl akár egy német vagy egy osztrák szolgáltató előfizetői is lehetnénk illetve bármelyik Magyarországi mobilszolgáltató növelhetné előfizetőinek számát például Spanyolországból, mivel roaming díjakkal sehol nem kéne számolnunk. Ha csörgő mobilunkra nézve egy hosszú, idegen telefonszámot látnunk, könnyen lehet, hogy egy közeli barátunk hív a szomszédból, de már egy francia szolgáltató előfizetését használja. - fűzte hozzá az internetet.hu szakértője.

Tehát a roaming díjak eltörlése arra ösztönözné a szolgáltatókat, hogy olyan piacokat hódítsanak meg, ahol még nincsenek jelen, ugyanakkor azok a légitársaságokhoz hasonló szövetségekbe tömörülnének. Így valamennyi uniós országban ugyanolyan feltételekkel tudnának szolgáltatást nyújtani.

Ez év július elsejétől az Európai Unióban 2012-höz képest 17 százalékkal csökkentek a roaming díjszabások híváskezdeményezés esetén, és 12,5 százalékkal hívásfogadás esetén. Az sms-küldés 11 százalékkal lett olcsóbb, mint az elmúlt évben. Az internetet.hu friss elemzéséből a percdíjak és az sms-tarifák eloszlása is látható.

A Magyarországon tevékenykedő mobilszolgáltatókat az NMHH ellenőrzi abban a tekintetben, hogy az uniós rendelkezésekhez igazítják-e július elsejétől a roaming díjakat. A szolgáltatók nem adhatják drágábban szolgáltatásaikat, de előfizetőiknek kedvezhetnek olcsóbb díjak megállapításával. Az Európai Unión kívül Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon is életbe lépett a kedvező díjszabás.