Jövőre jönnek az űrbe kilőtt, csillagként fénylő hirdetőtáblák

2019. január 17. csütörtök, 14:00
Szokták volt mondani, hogy a határ a csillagos ég. Egy orosz startup ezt szó szerint vette, mert felpillantva az égre 2020 után már nem csak a csillagokat fürkészhetjük, hanem a leggazdagabb cégek reklámjait. Megvalósulhat ez a borzasztó ötlet?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az űr felfedezése a kezdetek kezdete óta faszcinálja az emberiséget, és ilyen-olyan formában meg is hódította magának a világmindenség egy szeletét. A technológia fejlődésével párhuzamosan azonban új dimenziók nyíltak meg az űr gyarmatosítását illetően. Az ilyen léptékű változásokat mi sem példázza jobban, mint Elon Musk kozmoszba fellőtt Teslája vagy épp az olyan törekvések, mint a StartRocket startupjáé.

Az orosz startup azt reméli, hogy egy napon az éjszakai eget bevilágító gigantikus billboardjait a legnagyobb cégek bérelik majd ki, hogy Batman fényjelzéséhez hasonlóan, napkeltéig beragyoghassák az eget.

A tervek szerint a gigászi, Föld peremére kilőtt fénylő hirdetőtábla 2020-ban debütál, és a rákövetkező évben már bérelhetővé válik. A szemléltetés érdekében egy promo videó is napvilágot látott, ahol az Orbital Display néven futó billborad működés közben látható. Az apró fénypontokból összeálló logo elemeit a CubeSats nevű, a csillagok fényéhez hasonlóan világító elemek adják.

 

Persze a hirdetés ezen formája számos kérdést felvet, első sorban a szabályzással kapcsolatban, és egyelőre nincs hivatalos álláspont azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán megengedhető-e az űrbéli reklámozás. Egyébként nem a StartRocket az első cég, ami arról fantáziál, hogy az űrben hirdet, vagy épp belenyúl a természetes égi rendbe. Kína például eljátszott a gondolattal, hogy 2020-ra saját mesterséges Holddal világítaná meg az eget.