Jóval az Unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság

2015. június 5. péntek, 10:15 • www.kormany.hu
2015. első negyedévében a várakozásokat is meghaladva 3,5%-kal nőtt a magyar GDP. A növekedés hajtóerejének a nettó export mellett a fogyasztás bizonyult. Nemzetközi összehasonlításban is jóval az Európai Unió - 1,4% körüli - átlaga felett teljesített a magyar gazdaság. 2015. első negyedévében az előzetes adatközléshez (+3,4%) képest gyorsabban, 3,5%-kal nőtt éves alapon a magyar gazdaság teljesítménye, az előző negyedévhez mérten 0,8%-os bővülést mutatott. A bizalom erősödésére utal, hogy a növekedés hajtóerejének a nettó export mellett a fogyasztás bizonyult. Nemzetközi összehasonlításban is folytatódik a kedvező trend, a magyar gazdaság jóval az Európai Unió (1,4% körüli) átlaga felett teljesített.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A növekedéshez szinte minden ágazat és szektor egyaránt hozzájárul. Az első negyedévben a külkereskedelmi áruforgalom többlete 531 millió euróval haladta meg a tavalyi, kiugróan magas szintet.

Az ipari termelés ismét kiemelkedő mértékben, 7,7%-kal nőtt az első negyedévben nagyrészt az autóipari kapacitástöbbletnek, a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok növekedésének, valamint a tartósan magas autóipari külső keresletnek köszönhetően. Az építőipari termelés a magas bázis ellenére 9,2%-kal nőtt, amihez a KKV szektort támogató hitelprogramok és az EU-s források egyaránt hozzájárultak. A turisztikai, valamint a kiskereskedelmi forgalom is 5,5%-kal nőtt.

Utoljára 2006 elején bővült az idei első negyedéves adatnál gyorsabb mértékben a fogyasztás. A kedvező 2,7%-os növekedéshez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak. Ez utóbbit jól tükrözi, hogy 80 ezerrel többen dolgoznak - jellemzően a versenyszférában.

Az első negyedéves GDP-adat a Nemzetgazdasági Minisztérium számításaival összhangban alakult, vagyis tartható a Konvergencia Programban vázolt idei 3,1%-os növekedési prognózis. A magyar gazdaság 2013 óta egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetet mutat. Az azóta rendelkezésre álló adatok alapján kijelenthető, hogy ez a pozitív trend tartóssá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált.