Jóváhagyták a fővárosi elektronikus jegyrendszer hitelmegállapodását

2013. július 26. péntek, 18:33 • hirado.huelektronikus kártya, e-jegy, BKK,
Jóváhagyta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa a budapesti elektronikus jegyrendszer hitelmegállapodását, így a bank 54,5 millió euró értékben finanszírozza a projektet. Ezt a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ közölte az MTI-vel. A projekt indításához a Fővárosi Közgyűlésnek is támogatnia kell a finanszírozási szerződés megkötését. A hitel felvevője a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezője, a BKK lesz, és a központ feladata a projekt teljes körű megvalósítása, majd az új jegyrendszer működtetése is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az új jegyrendszer megvalósítása 2014-ben kezdődik meg. Először a mai papírbérleteket váltják fel elektronikus kártyák, majd a jegylyukasztók és a papíralapú jegyrendszer is megszűnik 2015-től.

A projekt keretében a metróállomásokra és a fontosabb HÉV-állomásokra beléptetőkapuk kerülnek. A BKK tervei szerint az új rendszerben időalapú jegyekkel és otthonról, internet vagy mobiltelefon segítségével is feltölthető kártyákkal, meghosszabbítható bérletekkel lehet majd igénybe venni a közösségi közlekedést Budapesten.

A BKK 2013. június 10-én az EBRD beszerzési szabályzatának értelmében nyílt, kétfordulós, előminősítéses beszerzési eljárást indított. Eddig több mint 40 cég jelezte részvételi szándékát.

Az előminősítési szakaszt sikeresen teljesítő résztvevőkkel a második, tárgyalásos szakasz várhatóan 2013 decemberében-2014 januárjában ér véget.

A nyertes ajánlattevővel 2014 első negyedévében köthetik meg a szerződést.