Jelentősen bővült tavaly az online kuponos piac

2013. március 3. vasárnap, 11:52 • hirado.hukuponos vásárlás, eNet, Bónusz Brigád, akció,
Közel 45 százalékkal bővült tavaly az online kuponos piac: a 2011-es 4,5 milliárd forintos forgalom után tavaly 6,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított le Magyarországon az online bónuszos vagy kuponos piac. Az online kuponos piac bővüléséről tanúskodnak az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. adatai, amelyeket csütörtökön juttatott el az MTI-nek. Az összesítés kapcsán a cég megjegyzi, hogy a forgalmi adatokban ráadásul csak az általános kínálattal rendelkező bónuszos/kuponos oldalak értékesítései szerepelnek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A legnagyobb értékesítők egyenként havi szinten is több százmillió forintos forgalmat bonyolítottak le. 2012-ben a legnagyobb árbevételt a Bónusz Brigád érte el, több mint 2,2 milliárd forintot érő eladott bónusszal, második helyen a Kupon Világ áll, csaknem 1,9 milliárd forintnyi értékesített kuponnal. A dobogó harmadik fokára 2012-ben is a Napi Tipp állhatott fel 426 millió forintos éves forgalommal.

Az eNET által vizsgált cégek 2012-ben összesen mintegy 12 ezer ajánlatot hirdettek meg és több mint egymillió kupont értékesítettek együttesen 6,5 milliárd forint értékben, átlagosan 55 százalékos kedvezménnyel.
Mindez azt is jelenti, hogy ha a kínált szolgáltatások és termékek eredeti árát vesszük alapul, akkor a valódi érték 11,8 milliárd forint lenne, vagyis a fogyasztók zsebében 5,3 milliárd forint maradt megtakarításként - hívja fel a figyelmet az eNET.

A vásárlók egy átlagos kuponra 12 ezer 600 forintot költöttek, ami több mint duplája a 2011 végén mért értéknek, ez pedig a közlemény szerint a drágább ajánlatok magas száma mellett arra enged következtetni, hogy a vásárlók is egyre tudatosabbak és bátrabban vásárolnak bónuszt már magasabb értékben is.

A teljes piac 12 ezer ajánlatából 6500 darab köthető az első három szereplőhöz, ennek 65 százalékát a Bónusz Brigád teszi ki a maga 4200 ajánlatával. A piacvezetőnek így önmagában közel kétszer annyi ajánlata volt 2012-ben, mint a második és harmadik szereplőnek együttvéve.

Az utazási ajánlatokat leszámítva az akciók döntő többsége továbbra is Budapesten vehető igénybe.

Tavalyi év végén a kuponpiac általános kínálatú szereplőinek száma 19 volt, azonban ez a szám 2012 elején még 30 felett mozgott. Mivel a legtöbb mért adat vonatkozásában egyértelműen látható, hogy az élbolyba tartozó három oldal teljesítménye kiemelkedő a többiekhez képest - a teljes piac 70 százalékát uralják -, a konszolidáció várhatóan tovább folytatódik.

Mindez nem jelenti azt az eNET szerint, hogy a kisebb árbevételt elérő cégek a "nagyokhoz" képest ügyetlenebbek. A 2012-es év a konszolidáció mellett a specializálódásról is szólt, azon belül is főként a szállásajánlatokra fókuszáló oldalak népszerűsége bővült kiemelkedően.