Javított Magyarország a digitális versenyképességi rangsorban

2019. október 3. csütörtök, 11:30 • hirado.hu
A svájci IMD gazdaságkutató intézet által szerkesztett legfrissebb digitális versenyképességi toplistán Magyarország három helyet javítva a 43. helyen végzett – derül ki a szervezet honlapján közzétett jelentésből.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A 63 országra kiterjedő IMD digitális versenyképességi lista több szempont alapján a technológiai fejlettséget, a társadalom digitális tudásszintjét, a digitalizáció elterjedtségét  vizsgálja, valamint az üzleti és társadalmi hozzáállást is méri, és azt is, hogy mennyire vannak felkészülve az adott ország lakói a jövő változásaira.

Magyarország az elmúlt öt évben a 42. és a 46. hely között mozgott a felmérésben. A régiós országokhoz képest Magyarország előtt jár Lengyelország (33.) és Csehország (37.), míg Szlovákia a 47. helyen szerepel.

Az IMD digitális versenyképességi listája három fő kategória alapján rangsorolta az országokat.

Magyarország a technológiai felkészültség terén teljesített a legjobban (36.), ezen belül pedig a technológiai keretrendszerek biztosításában a 19. helyre rangsorolták.

A társadalom felkészültségét a digitális változásokra jelző mutató alapján van még javítanivaló. Magyarország egy helyet javítva az 57. helyen zárt.

A digitális versenyképességi listát egyébként idén is az Egyesült Államok vezeti, a sorban pedig Szingapúr, Svédország követi.

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a digitalizációra, 2016-ban határozta el, hogy valamennyi állami fenntartású iskolában teljes körű wifilefedést biztosít, és emellett a sávszélességet is megnöveli.

A Digitális jólét programmal a kistelepüléseken élők is élvezhetik a digitalizáció előnyeit. 4G-s lefedettségben Magyarország az uniós átlag felett jár, és az 5G-s technológia kiépítésében is vezető szerepre törekszik.