Japánban szigorították az internetes letöltésekre vonatkozó jogszabályt

2012. október 3. szerda, 11:07 • Hirado.huinternet, letöltés, Japán, jogszabály,
Japánban egy hétfőn életbe lépett törvénymódosítás értelmében akár kétéves börtönbüntetéssel vagy kétmillió jenes pénzbüntetéssel is sújthatók azok, akik jogellenesen töltenek le fájlokat az internetről. A törvénymódosítást elsősorban a zeneipar védelmére, a kiadók erős lobbizásának hatására fogadta el a szigetország parlamentje. Japán a világ második legnagyobb zenepiaca, de iparági becslések szerint az országban egy legális médiafájl-letöltésre közel tíz illegális jut. A kiadók állítása szerint a kalózkodás miatt tavaly 16 százalékkal zsugorodott az internetes zenepiac.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 A törvény értelmében akár egyetlen jogsértő fájl birtoklásáért is elítélhetnek valakit, de a vádemelést csak a szerzői jog tulajdonosa kezdeményezheti. A júniusban elfogadott törvényt számos bírálat érte. Egyesek szerint hatásosabb lenne a feltöltőket megcélozni a kalózkodás megfékezésére, akiket jelenleg akár tízéves szabadságvesztéssel és tízmillió jenes pénzbírsággal is sújthatnak.

A japán ügyvédi kamara hétfői közleményében az írta: szerencsésebb lett volna, ha a letöltések által okozott jogsértéseket továbbra is polgári, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnék. A törvény júniusi parlamenti jóváhagyásakor több japán kormányszerv, illetve a legfelsőbb bíróság honlapját is hackertámadás érte, míg 80, magát az Anonymous nemzetközi hackercsoport tagjának nevező maszkos személy Tokióban tiltakozott a jogszabály ellen.

Korábban az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is az internetes kalózkodást büntető törvények bevezetésével próbálkoztak, de a lakossági tiltakozás miatt egyik tervezet sem lépett életbe.