Japán kutatók támaszkodnak a magyar szoftverre

2012. november 29. csütörtök, 12:11 • www.ivsz.huszoftver, mérőeszközök, Kojimori, Kagoshima Egyetem, Japán, ITware,
Sikerrel alkalmazzák Japánban az ITware Kft., hazánk egyik vezető szoftverfejlesztő cégének mérésadatgyűjtő rendszerét. A Kojimori nevű beágyazott szoftvert a szigetországban jelenleg több mint 160 helyen – köztük a Kagoshima Egyetemen zajló kutatásoknál is – felhasználják már. A Kojimori egy innovatív, felhő alapú mérésadatgyűjtő rendszer, melynek érdekessége, hogy a különböző típusú, és eltérő távolságban elhelyezett mérőeszközökről gyűjtött értékeket helyben és távoli szervereken is egyaránt elérhetővé teszi.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Japánban már széles körben használt alkalmazással főként a mezőgazdaságban, üvegházakban, hotelekben, gyógyfürdők meleg vizes medencéinél és sí-központokban találkozhatunk. A szoftver a távoli hő-, fény-, hang-, oxigén- illetve páratartalom mérő műszereken érzékelt paramétereket a központokba juttatja, és így könnyen ellenőrizhetővé teszi az adatokat.

Kojimori szoftvert használó cégek elhelyezkedése Japánban
/fotó: ITware/ 

  A japán Kagoshima Egyetem is felhasználja már e beágyazott szoftvert. Az egyik kutatása során – melynél a professzorok a Kojimori adataira támaszkodnak – hidropóniás termesztéssel, azaz termőföld nélkül, speciális összetételű tápanyagnak köszönhetően nevelnek magas cukortartalmú paradicsomokat. A kutatás weboldalán valós időben követhető nyomon a termesztés folyamata, a növények fejlődése. A monitorozás mellett kontrollálhatók, és grafikonok, valamint statisztikák formájában egyetlen kattintással lekérhetők a legfontosabb adatok az aktuális hőmérséklettől és páratartalomtól a CO2 koncentrációig.

 „Fontos volt számunkra, hogy eszközeinkhez az ITware olyan megbízható szoftvert készítsen, amely felügyelet nélkül, távoli helyeken, sokszor mostoha körülmények között, kültéren is stabilan működik. A Kojimori beágyazott szoftvernek köszönhetően mérőműszereink adatai most folyamatosan, távolról is ellenőrizhetővé váltak.” – mondta Masatoshi Hiroura úr, a japán FB Triangle Co. vezetője a magyar szoftverről.

 A közeljövőben elkezdődik a Kojimori más eszközökre történő implementálása is, ezzel lehetővé válik majd például napkollektorok vagy épp spektrométerek adatainak a távoli feldolgozása. Mivel több japán cég is érdeklődik a magyar szoftver iránt, annak népszerűsége tovább nőhet a szigetországban.