ITM: erős vállalkozásokra, stabil munkahelyekre, növekvő bérekre van szükség

2018. november 7. szerda, 09:00 MTI
Erős vállalkozásokra, stabil munkahelyekre és növekvő bérekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa legélhetőbb öt országa közé kerüljön - mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden, az Európai kereskedelem napja ünnepségen, Budapesten.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezvényén az államtitkár kiemelte, a kormány legfontosabb céljai között szerepel a kereskedelem élénkítése, amelyet több intézkedéssel is segít, például az Otthon melege program működtetésével, az elektromos autók vásárlásának támogatásával.

Weingartner Balázs hozzátette: a jelentős béremelkedés folyamatosan növeli a háztartások jövedelmét, aminek révén dinamikusan bővül a fogyasztás.    

Fontos, hogy a vállalkozások a fejlődésük során szem előtt tartsák a fenntarthatóságot, az okos eszközöket és megoldásokat minél nagyobb arányban építsék be mindennapjaikba - hívta fel a figyelmet Wiengartner Balázs. 

Hozzátette, a kereskedelemben is kiemelten fontos a fenntarthatóság, például a reálbérekre épülő fogyasztás fenntarthatósága,  és az, hogy a kereskedelmi tevékenységek kevésbé terheljék a környezetet. 

Az ITM államtitkára rámutatott arra, a kormánynak szüksége van az együttműködésre, ezért szeretnének a gazdaság szereplőinek minél több fórumot biztosítani a közös célok eléréséhez.

Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke az ünnepségen a kereskedelem társadalomban, gazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozta. Kiemelte, a kereskedelem az egyik legnagyobb adófizető, és jelentős foglalkoztató.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke szerint a kereskedelemre mindenképpen figyelni kell, hiszen az Európai Unióban mintegy 5,4 millió kereskedelmi vállalkozás működik, amelyek megközelítően 30 millió embert foglalkoztatnak. Magyarországon 183 ezer regisztrált kereskedelmi vállalkozás található, a munkaigényes ágazat 550 ezer munkavállalót foglalkoztat, a növekvő bérek ellenére is egyre nehezebb munkaerőt találni, az üres álláshelyek 20 ezerre tehetők - tette hozzá a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke. 

Az ünnepségen megemlékeztek az idén elhunyt Demján Sándorról, aki az Európai Kereskedelem Napja szellemiségét is adta, és levetítették a munkásságát összefoglaló kisfilmet. 

Átadták a Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet Bárány Tamásnak, a Medioworks Kft. ügyvezetőjének, Szabó Lászlónak, a Tó-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Pásztor Istvánnénak, az Unió Coop Zrt. kereskedelmi igazgatójának.

A Magyar Kereskedelemért Nagydíj elismerésben részesült Kovács Orsolya, a Co-op Star Zrt. boltvezetője, Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. egységvezetője, Rapi Zsolt, az Alföld Pro-Coop Zrt. raktárvezetője, Ungerné Berze Judit, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. részlegvezetője, Bődi Gábor Bertalanné, a Salamander Hungária Kft. eladója, Horváth Dominik, az Invitech Megoldások Zrt. szenior ügyfélmenedzsere, Erdélyi Norbert, a Zarges Kft. beszerzője, gyártásvezetője, Bárdyné Huber Gyöngyi Margit, az Auchan Magyarország Kft. pénztárosa, hosstese, Farkas Ildikó, a dm Kft. eladó-pénztárosa, Kovács Anita, a Roland Divatház Zrt. üzletvezetője, márkaigazgató helyettese.